Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao i naši studenti

Njemački obrazovni sindikat traži besplatno školovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački Sindikat radnika u obrazovanju (GEW) uputio je zahtjev za ukidanje školarina u europskom visokoškolskom sustavu. GEW smatra kako bi ono trebalo postati pristupačno svim slojevima društva.

S redovite sjednice u Nuernbergu sudionicima 5. bolonjske konferencije, koja se održava u belgijskom gradu Leuvenu, GEW je uputio poziv na korjenite promjene tzv. bolonjskog procesa te lakši pristup visokoškolskom obrazovanju za sve društvene slojeve. 'Deset godina nakon potpisivanja Bolonjske povelje GEW je zaključio da mnogi od ciljeva zacrtanih tijekom bolonjskog procesa nisu ostvareni', stoji u pozivu upućenu sudionicima konferencije. Njemački pedagozi drže da je posebice u Bolonjskoj deklaraciji navedeno pravo na ravnopravan pristup studiju još daleko od ostvarivanja.

Pročitajte i ovo Tomislav Ramljak - 2 Amber Alert Sustav hitnog obavještavanja o nestalom djetetu u Hrvatskoj ne postoji, struka upozorava: "Zaista pozivam, ne čekajmo tragičnu priču!" Slika nije dostupna Prosvjeduju protiv Bolonje Njemački studenti traže besplatno obrazovanje

>> Iza hrvatskih studenata je međunarodni pokret

'GEW zahtijeva ukidanje školarina u europskom visokoškolskom sustavu', stoji u pozivu u kojemu se od potpisnica Bolonjske povelje traži da se drže Međunarodnog pakta za socijalna, gospodarska i kulturna prava Ujedinjenih naroda. U njemu stoji da bi 'visokoškolsko obrazovanje postupnim uvođenjem besplatnog sustava moralo postati pristupačno svim slojevima društva'. U to, kako se nadalje navodi u pozivu, spada i omogućivanje studija onim osobama koje posjeduju stručno obrazovanja, ali ne i maturu.

'Bolonjski sustav propterećuje studente'

GEW je također kritizirao preopterećenost studenata koji studiraju po 'bolonjskom sustavu'. 'Prekomjeran broj ispita vodi k tomu da studenti više nemaju vremena ni za samoinicijativno učenje i istraživanje, a kamoli za društveno poželjno kulturno i političko djelovanje', stoji u pozivu. Djelatnici njemačkog obrazovnog sustava drže da je uvođenje bolonjskog sustava pridonijelo smanjenju pokretljivosti studenata i u međunarodnoj razmjeni studenata i unutar vlastita studija. GEW posebice drži da je prijelaz iz 'bachelor studija' u 'master studij' nepotrebno složen i otežan mnogim zaprekama. U Njemačkoj su zadnjih godina, usporedno s uvođenjem 'bolonjskog sustava', uvedene i školarine u osam od 16 saveznih pokrajina, u prosjeku 500 eura po semestru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene