Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Nakon objave pjesme

Njemački nobelovac 'persona non grata' u Izraelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je u nedjelju objavio da je njemački književnik Guenter Grass 'persona non grata' u toj zemlji, nakon objave pjesme u kojoj tvrdi da je Izrael, a ne Iran, sa svojim nuklearnim arsenalom prijetnja svjetskom miru.

Ministar unutranjih poslova Elie Yishai objavio je u nedjelju da je njemački nobelovac nepoželjan u Izraelu. Ministar je u priopćenju prijepornu Grassovu pjesmu nazvao pokušajem raspirivanja mržnje prema Izraelu i izraelskom narodu. Yishad je poručio Grassu da u Iranu može naći publiku koja će podržati njegove laži.

U pjesmi Što se mora reći objavljenoj prošlog tjedna u nekoliko europskih listova, 84-godišnji Grass napisao je da iranske nuklearne ambicije nisu dokazane i naveo da je Izrael prijetnja svjetskom miru. Pjesma je izazvala oštre kritike u Njemačkoj, ali i među židovskim zajednicama u svijetu.
Grass je također osudio njemačku prodaju oružja Izraelu.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

'Izjave ignorantske i sramotne'

'Njegove su izjave ignorantske i sramotne i svaka poštena osoba na ovome svijetu mora ih osuditi', rekao je u četvrtak izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazivši uvjerenost da su Grassovi motivi antisemitski.

'Šest desetljeća on je krio svoju prošlost pripadnika jedinice Waffen SS-a. Usto, ne iznenađuje da on definira samo židovsku državu kao najveću prijetnju svjetskome miru i protivi se njezinu opremanju sredstvima za samoobranu', rekao je Netanyahu, aludirajući na podmornice kojima Njemačka oprema židovsku državu. Izraelski premijer je sramotnom ocijenio i Grassovu usporedbu Irana i Izraela. (HIna)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene