Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima toga i vani

Njemački ministar obrane plagirao doktorat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar obrane Karl Theodor Gutenberg suočen je sa optužbama da je prepisao velike dijelove svog doktorata, za koji je 2006. godine dobio najvišu ocjenu.

Gutenberg je 'zbrkanima' nazvao optužbe da je njegov doktorat plagijat i izrazio spremnost da se provjeri je li u radu koji ima 475 stranica i 1.200 fusnota 'poneka od njih nije, ili nije korektno navedena'. Optužbe je iznio profesor javnog prava, europskog prava i međunarodnog prava na sveučilištu u Bremenu Andreas Fischer Leskano. Kako navodi dnevnik Zie Deutsche Zeitung, Gutenbergov doktorat sadrži dijelove koji su doslovce identični tekstu drugih autora, pri čemu se izvori ne navode.

Pročitajte i ovo Državni stan - 4 Ima pravo, ali... Dnevnik Nove TV doznaje kakav je stan izabrao novi ministar gospodarstva Petra Buljan, novinarka primopredaja u četvrtak Damir Habijan službeno je novi ministar, nagađa se tko će ga zamijeniti u saborskim klupama: "To neće biti lako"

Rad je na više mjesta 'drski plagijat' i 'prevara', citira njemački list profesora Fischer Leskana, koji je iz radoznalosti htio pročitati doktorsku disertaciju ministra, koji je već mjesecima najpopularniji i u medijima, uključujući i televizijske talk-show emisije, te najprisutniji političar u Nemačkoj.

'Njegovo ostvarenje'

Prema navodima spomenutog lista, doktorska titula, u slučaju da se ustanovi kako su optužbe za plagijat osnovane, Gutenbergu bi mogla biti oduzeta. List ukazuje da je Upravni sud Baden-Württemberga 2008. presudio da za ocjenu da je rad plagijat nije odlučujuće koliko je teksta preuzeto iz drugih izvora bez navođenja, već da li su dijelovi 'u više navrata i planski' preuzeti.

Sam ministar Gutenberg u Berlinu je priopćio da nisu osnovana nagađanja prema kojima su suradnici njegovog ureda radili na njegovom doktoratu i istaknuo da je on isključivo 'njegovo ostvarenje'. Četrdesetogodišnji Gutenberg, političar bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) je od 2002. poslanik Bundestaga, od veljače do listopada 2009. bio je savezni ministar ekonomije, da bi potom preuzeo resor obrane u vladi kancelarke Angele Merkel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene