Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UDRUGA LIJEČNIKA

NISU BEZOPASNE Čestice iz pare e-cigarete talože se u dišnim putevima djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji ne bi smjeli pušiti e-cigaretu u prisutnosti djece jer one osim nikotina sadrže i druge supstancije koje mogu škoditi djetetovu zdravlju.

Njemačka Udruga liječnika specijaliziranih za zdravlje djece i adolescenata (BVKJ) upozorava da acetaldehid i akrolein, dvije bezbojne, lako hlapljive tekućine oštra mirisa iritiraju nježnu dječju kožu i sluznicu te oštećuju trepetljike, odnosno organele u prekariotskim stanicama dišnih puteva.

Pročitajte i ovo Škola - 1 Opasna navika Učenici su toliko ovisni da ne mogu izdržati sat vremena: "Društvo je zalelujalo u ovu naviku jer nije svjesno problema" Nova pravila za e-cigarete, ilustracija - 6 Podijeljena mišljenja Uskoro na snagu stupa važna izmjena zakona o e-cigaretama: Kazne će se kretati od 260 do 20.000 eura

E-cigarete proizvode paru koja sadrži sićušne tekuće čestice koje mogu prodrijeti vrlo duboko u dječje dišne puteve i ondje se nataložiti, a učinak na njihovo zdravlje je sporan, kažu liječnici BVKJ-a.

E-cigarete se sastoje od tri dijela, baterije koja se može puniti, raspršivača koji stvara toplinu i isparava e-tekućinu te komore koja se puni tekućinom sa željenom količinom nikotina.

Na tržištu u ponudi postoje tekućine do 36 miligrama nikotina po mililitru, no ima ih i bez nikotina.

Usto e-cigareta sadrži organski sastojak propilen glikol ili biljni glicerol koji pospješuju stvaranje pare.

Europska komisija krajem prošle godine objavila je prijedlog za reviziju Direktive o duhanskim proizvodima, nastojeći ograničiti količinu nikotina na najviše četiri miligrama po mililitru "e-tekućine", a pakiranja "e-tekućine" trebala bi se prodavati u jedinicama od pola mililitra.

Trenutačno se e-tekućina prodaje uglavnom u pakiranju od 10 mililitara, dok se količina nikotina u njima kreće od 0 do 36 miligrama po mililitru.

E-cigarete su manje štetne od cigareta, ali nisu u potpunosti bezopasne ni za odrasle. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene