452882
452882
452882
452882
452882

Osumnjičeni i dalje u bijegu, pronađeni eksploziv uništen

  • , 08.10.2016., 18:59
  • Autor:
  • komentara

Njemački grad Chemnitz gotovo je cijeli dan pod opsadnim stanjem zbog sumnje na teroristički napad.

 
 
 
 
Potraga za sumljivcem traje, robot pretražuje sumljivi kovčeg (Foto: AFP/Landeskriminalamt Sachsen)
Potraga za sumljivcem traje, robot pretražuje sumljivi kovčeg (Foto: AFP/Landeskriminalamt Sachsen)

20:00 Stotine policajaca raspoređene su po Berlinu nakon što je 22-godišnji Sirijac pobjegao policiji. 

'Policajaca je najviše na željezničkim postajama i u zračnim lukama', rekao je glasnogovornik policije Winifried Wenzel.

Pojačane mjere sigurnosti uvedene su na berlinskom aerodromu Shoenfeld gdje autobusi ne mogu dolaziti do terminala. Zaustavljaju se i pretražuju svi automobili u potrazi za osumnjičenim. 

Pronađeni eksploziv je deaktiviran i uništen, javljaju njemački mediji. Stručnjaci za eksplozive iskopali su rupu u zemlji i aktivirali ga. Žestoka eksplozija osjetila se na većoj udaljenosti.

'Nije bilo žrtava i nema štete', rekao je glasnogovornik kriminalističke policije.  

18:40 'Policija ispituje uhićene', rekao je Tom Bernhardt, glasnogovornik krim policije u Saskoj.

Bernhardt je rekao i kako policija nije odmah pronašla nekoliko stotina grama eksploziva u stanu u kojem je boravio Jaber Albakr jer je bio jako dobro skriven.

'Pronađeni eksploziv je puno opasniji od TNT-a. Nije samo ležao na kuhinjskom stolu, bio je jako dobro skriven', rekao je Bernhardt i dodao kako su procijenili da 'eksploziv nije dovoljno stabilan' da ga se premješta te da će ga uništiti na licu mjesta nakon što evakuiraju cijelo područje. 

Na stotine policajaca, uključujući i specijalne postrojbe i dalje pročešljavaju stambenu četvrt Fritz Heckert u potrazi za 22-godišnjim Sirijcem. Blokirani su i izlazi iz grada, pregledavaju se automobili i sve autobusne i željezničke linije. Iz predostrožnosti su otkazani i svi letovi u obližnoj zračnoj luci, javlja Focus.

Jaber Albakr (Foto: polizei.sachsen.de)

Jabera Albakr (Foto: polizei.sachsen.de)

17:35 Uhićene su tri osobe, dvije na obližnjem željezničkom kolodvoru, a treća u četvrti u kojem se nalazi stan koji pretražuje policija. Saska policija je upozorila stanovništvo da još uvijek traga za osumnjičenim 22-godišnjakom.

'Potraga je u tijeku', kratko su objavili na Twitteru. 'U ovom trenutku ne znamo gdje je on i što nosi sa sobom. Budite oprezni'.

Djelomično je blokiran i glavni željeznički kolodvor zbog sumnje da je negdje postavljena bomba. Poseban robot ispituje crveni kovčeg koji je pronađen kod jednog od uhićenih na željezničkom kolodvoru.

 

Poseban robot ispituje crveni kovčeg koji je pronađen kod jednog od uhićenih na željezničkom kolodvoru (Foto: Arno Burgi / dpa / AFP)

Poseban robot ispituje crveni kovčeg koji je pronađen kod jednog od uhićenih na željezničkom kolodvoru (Foto: Arno Burgi / dpa / AFP)

Policija je potvrdila i da su u stanu u zgradi koju su evakuirali pronašli eksploziv te da su evakuirali još nekoliko zgrada iz preventivnih razloga.

 

Na stotine policajaca i specijalaca od jutra do popodnevnih sati okupiralo je i pretraživalo stambenu četvrt Fritz Heckert koju su prethodno evakuirali zbog sumnji da se u njoj nalazi osoba koja je planirala bombaški napad. Naoružana policija okružila je zgradu, evakuirala stanare, a obližnje ceste su zatvorene. Saska policija je objavila da traži Jabera Albakra, 22-godišnjeg tražitelja azila iz sirijskog Damaska. Nisu ga pronašli u zgradi, pa se krenulo u pretraživanje stambene četvrti i okolice.

 

'Eksplozija, koju su građani čuli, je bila djelovanje policije prilikom ulaska u zgradu', objavila je saksonska policija na Twitteru.

Focus Online je izvijestio da je sumljivac planirao napad na jednu zračnu luku. 22-godišnji Sirijac stigao je iz Damaska u Njemačku s izbjeglicama tijekom prošle godine. Mediji pišu kako je bio pod prismotrom sigurnosnih službi koje su navodno i dojavile policiji da 'nešto se sprema'.

Policija je okupirala zgradu u njemačkom Chemnitzu u potrazi za 22-godišnjim Sirijcem (Foto: Arno Burgi / dpa / AFP)

Policija je okupirala zgradu u njemačkom Chemnitzu u potrazi za 22-godišnjim Sirijcem (Foto: Arno Burgi / dpa / AFP)

Ljudi koji žive u zgradi u ispričali su za njemačke medije da su ih ujutro probudili policajci s dugim cijevima i kazali da moraju napustiti svoje domove. Odvezli su ih autobusima. One koji žive u okolnim zgradama, policija je zamolila da ne izlaze iz domova kao i da se fotografije ili informacije o akciji ne objavljuju na društvenim mrežama.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se