Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruće pitanje u Europi

Njemačka želi spriječiti da imigranti zlorabe socijalnu pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel odlučila je u srijedu istražiti nove načine kako bi spriječila imigrante da zlorabe socijalnu pomoć, u nastojanju da izbjegne spor u velikoj koaliciji oko useljenika iz Rumunjske i Bugarske.

Imigracija je postala vruće pitanje u Njemačkoj, kao i u Velikoj Britaniji i Francuskoj, pošto je Rumunjima i Bugarima 1. siječnja ukinuta zabrana zapošljavanja u EU-u.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU" Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra''

Bojazan od masovnog useljavanja ljudi koji bi Nijemcima mogli uzeti posao i zlorabiti socijalne transfere izazvali su uzbunu, posebno među bavarskim konzervativcima koji su izazvali pravu oluju izdavši letak "Ako varaš, ideš van". Njemačka vlada osnovala je radnu skupinu koja bi do lipnja trebala predložiti mjere kako imigrante spriječiti da zlorabe socijalna davanja iz proračuna, rekao je kancelarkin glasnogovornik Steffen Seibert.

VIDEO Kokain vrijedan 6 milijuna eura skriven među bananama u više trgovačkih centara

Gradonačelnici 16 velikih gradova, uključujući Koeln i Hannover, pisali su krajem prošle godine vladi i zatražili pomoć zbog priljeva siromašnih imigranata iz jugoistočne Europe, rekao je Seibert. "Kada se gradovi moraju nositi s problemima povezanima s useljenicima, moramo to pozornije razmotriti", dodao je glasnogovornik.

Bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), koja je na vlasti s konzervativcima Merkel i socijaldemokratima, želi da se socijalna pomoć ne isplaćuje imigrantima u prva tri mjeseca, a da se oni koji zlorabe to pravo deportiraju i da im se zabrani povratak u Njemačku.

"Zašto bi Njemačka bila europska socijalna ustanova?", upitao je ranije ovoga tjedna glavni tajnik CSU-u Andreas Scheuer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene