Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Odzvonilo ultradesničarima

Njemačka zabranila najveću neonacističku organizaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je zabranila najveću neonacističku organizaciju HNG koja pruža potporu zatvorenicima s ultradesnim stajalištima te članovima njihovih obitelji, objavilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

To je zadnji korak vlasti u naporima da se ograniči djelovanje radikalnih skupina. Njemačko ministarstvo u priopćenju navodi da ta skupina predstavlja prijetnju društvu i djeluje suprotno njemačkom ustavu.

Sa sloganom 'front iznutra i izvana' HNG nastoji ojačati ultradesna stajališta zatvorenika i motivirati ih da nastave borbu protiv sustava, navodi ministarstvo. 'Više nije prihvatljivo da zatočene ultradesničarske ekstermiste podržava HNG svojim agresivnim stajlištem prema slobodnom demokratskom poretku', kaže se u izjavi ministra unutarnjih poslova Hansa-Petera Friedricha.

'Odbacivanjem demokratske ustavne države i veličanjem nacionalsocijalizma HNG nastoji zadržati ultradesne radikalne kriminalce u svom miljeu', kaže ministarstvo. Skupina je utemeljena 1979. i ima oko 600 članova. Zabrana je izdana nakon policijskih pretraga u kojima su zaplijenjeni materijali vodećih članova skupine širom Njemačke.

Njemačka obavještajna služba ocjenjuje da su radikalne skupine proteklih godina pokušale iskoristiti financijsku krizu za privlačenje većeg broja pristaša iz najpogođenijih i nezadovoljnijih slojeva društva. Njemački Ured za zaštitu ustava opisuje HNG kao rasističku, antisemitsku i revizionističku skupinu koja 'inspiraciju' izvlači iz nacizma. (Hina)

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene