Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka: za nesreću vlaka kriv ljudski faktor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nesreći magnetskog lebdećeg vlaka koja se dogodila prije gotovo dva tjedna u sjeverozapadnoj Njemačkoj kada su poginule 23 osobe, a ranjeno ih je deset, u pitanju je bila ljudska greška, izvijestio je u srijedu njemački državni tužitelj Alexander Retemeyer.

Magnetski lebdeći vlak s djelatnicima energetske tvrtke RWE ii projekta "Transrapid" pri brzini od preko 200 km/h naletio je na vozilo za održavanje, nakon čega je prednji dio vlaka potpuno uništen ostao visjeti s jednotračne pruge koja se nalazi na visini od četiri metra.

Pročitajte i ovo Sudar na Britanskom trgu Policija obavila očevid Sudar automobila i tramvaja u centru Zagreba Sudar vlakova u Italiji očevid u tijeku Užas u Italiji! Sudarila se dva vlaka, najmanje 17 ozlijeđenih

Njemački su dužnosnici već tada isključili mogućnost tehničke pogreške izjavivši kako je do nesreće vjerojatno došlo zbog ljudskog faktora.

- Oba zaposlenika u kontrolnoj prostoriji napravila su pogrešku, rekao je Retemeyer. 

Audio-snimka jasno pokazuje da su oba zaposlenika
"maglevu" dala uputu da je sve čisto, unatoč tomu što se na pruzi nalazilo vozilo za održavanje teško 60 tona.

- Vozač vlaka djelomično je odgovoran jer je nastavio vožnju unatoč prepreci i nije kočio prije sudara iako je vidljivost bila dobra, rekao je Retemeyer, dodavši kako je vozač smrtno stradao u sudaru.

Zaposlenici u kontrolnoj prostoriji bit će službeno ispitani nakon što liječnici utvrde da su prevladali prvobitni šok zbog nesreće za koju su odgovorni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene