455352
455352
455352
455352
455352

"KINA JE NA ŠOPING TURI" Njemačka optužila Kineze za "prljavu igru" i šalje oštro upozorenje

  • , 30.10.2016., 16:14
  • Autor:
  • komentara

Njemačka upozorava da Kinezi preuzimaju europske strateške kompanije.

 
 
 
 
Ozbiljno upozorenje Njemačke Kinezima (Foto: AFP)
Ozbiljno upozorenje Njemačke Kinezima (Foto: AFP)

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel pozvao je Europsku uniju na oštriji stav prema Kini zbog sve većeg broja preuzimanja strateških i tehnološki ključnih europskih kompanija od strane kineskih ulagača.

Sigmar Gabriel upozorio je i kako je status Kine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) na kocki.

"Kina je na šoping turi po Europi s dugačkom listom kompanija za koje je zainteresirana i s jasnim ciljem da preuzme strateški ključne tehnologije", stoji u uvodniku koji je njemački ministar napisao za Die Welt.

Tekst je izišao nakon što je Njemačka stopirala dva kineska preuzimanja - povučeno je ranije odobrenje za prodaju tvrtke Aixtron koju je za 670 milijuna eura trebala preuzeti kineska investicijska grupa Fujian Grand Chip Investment Fund, a onda su vlasti odbile Kinezima izdati odobrenje za preuzimanje proizvođača žarulja i svjetlosnih elemenata, tvrtku Ledvance, koja se nalazi unutar poznate Osram grupe, što je posao od oko 400 milijuna eura.

Gabriel smatra da bi EU trebala preispitati svoju politiku prema trgovinskom partneru s Istoka, nakon što je Peking optužen za "prljavu igru". Gabriel tvrdi da Kina ometa izravna ulaganja u svoje kompanije od strane europskih partnera i primjenjuje "diskriminatorne zahtjeve" na strana preuzimanja. No, zato se pokušava domoći sve više europskih tvrtki, pogotovo njemačkih.

Istovremeno, njemačka vlada može blokirati samo preuzimanja s potencijalnim rizicima za energetsku sigurnost, obranu ili financijsku stabilnost, prenosi Reuters.

U 2016. godini kineski su ulagači u Njemačkoj ostavili 10,3 milijarde eura u 47 ugovorenih poslova. Brojke pokazuju vrtoglavi rast u odnosu na 2015. kada je bilo 29 preuzimanja vrijednih tek 263 milijuna eura.

Kina očekuje da će nakon 15 godina članstva u WTO-u dobiti status tržišne ekonomije, no njemački ministar rekao je da bi se za to morala ponašati "u skladu s tim".
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se