Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada će provjeriti tvrdnje

Njemačka traži istragu oko navodnih CIA-inih atentatora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelni dužnosnik hamburških službi sigurnosti u srijedu je zatražio istragu o tvrdnjama medija da je američka CIA poslala 2004. profesionalne ubojice u Hamburg.

Časopis iz SAD-a Vanity Fair je ovoga tjedna najavio da će objaviti priču o tome kako je CIA poslala skupine iz privatne zaštitarske tvrtke Blackwater, sada Xe, u Hamburg kako bi 'našli, sredili i dokrajčili' navodnog sakupljača sredstava za al Kaidu, 51-godišnjeg Mamouna Darkazanlija. Christoph Ahlhaus, ministar unutarnjih poslova savezne njemačke države Hamburg, rekao je da želi da njemačka vlada provjeri te tvrdnje. Ranije je glasnogovornik u Berlinu rekao da vlada nije znala ništa o takvoj operaciji. U ponedjeljak su tužitelji u Hamburgu rekli da će proučiti tvrdnje iz američkog lista.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mračna pozadina Otkriveno tko stoji iza više od 100 atentata u Jemenu: Ubijani su ljudi koji nemaju veze s terorizmom Bombardiranje Gaze se nastavlja Povećan rizik Zabrinjavajuće upozorenje: "Cijeli Bliski istok mogao bi završiti u plamenu"

>> Napadač u bazi CIA-e u Afganistanu bio je dvostruki agent

Darkanzali, Sirijac s njemačkom putovnicom, bio je u vezi s nekoliko napadača samoubojica iz Hamburga koji izvršili napade 11. rujna 2001. u SAD-u. Njemačka ga je istraživala ali mu nije sudila. Skupina iz Blackwatera je tjednima pratila Darkanzanlija ali se povukla jer nije dolazio nalog da ga se ubije. 'Očekujem da savezna vlada kontaktira vladu Sjedinjenih Država i zatraži punu istragu činjenica', rekao je Ahlhaus njemačkoj novinskoj agenciji dpa. 'Ako postoje dokazi da su organizacije iz SAD-a na ovaj način operativno aktivne u Njemačkoj bez znanja njihovih njemačkih kolega ne možemo se ponašati kao da se ništa nije dogodilo', upozorio je Ahlhaus i rekao da oni nisu ništa znali o ovoj misiji. Darkazanli je nakon napada 2001. nastavio slobodno živjeti u Hamburgu no nije poznato gdje se danas nalazi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene