455274
455274
455274
455274
455274

ONI SU DOBRO UNOVČILI IZBJEGLIČKU KRIZU Savjetnička tvrtka "digla" 20 milijuna eura

  • , 29.10.2016., 12:12
  • Autor:
  • komentara

Globalna savjetnička tvrtka McKinsey dobila je od njemačke vlade preko 20 milijuna eura za savjetničke usluge u rješavanju izbjegličke krize, javlja Spiegel Online u subotu.

 
 
 
 
Izbjeglice u Njemačkoj (Foto: AFP)
Izbjeglice u Njemačkoj (Foto: AFP)

"Od samog početka izbjegličke krize McKinsey je vladine službenike savjetovao u rješavanju logističkih problema oko smještaja i registracije izbjeglica i za te usluge do danas primio više od 20 milijuna eura", piše Spiegel Online pozivajući se na podatke Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (Bamf).

Isti izvor navodi kako državne službe i dalje koriste usluge McKinseya na savladavanju izbjegličke krize s time što se sad više ne radi o rješavanju problematike njihovog zbrinjavanja i registracije nego procesa protjerivanja onih izbjeglica koje nemaju pravo na ostanak u Njemačkoj.

Samo za savjete o tomu kako protjerati neželjene useljenike McKinsey je dosad od Bamfa primio 1,86 milijuna eura.

Spigel Online piše i o zanimljivom početku suradnje vlade i McKinseya u svezi s izbjegličkom krizom.

"Na početku krize McKinsey je Njemačkoj vladi poklonio savjetničke usluge u vrijednosti od milijun eura ali je u mjesecima nakon toga zaradio višestruko", piše Spiegel Online.

Ova globalna savjetnička tvrtka, čije je njemačko sjedište u Duesseldorfu, tvrdi da nikada nije radila besplatno nego da je početni angažman "bio dio ukupnog dogovora" i "neka vrsta popusta".

Prosječno je jedan radni dan djelatnika McKinseya državu stajao 2.700 eura.

Prema statističkim podacima za tekuću godinu, izbjeglica mjesečno državu stoji oko 1.000 eura. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se