450894
450894
450894
450894
450894

Njemačka prva u svijetu uvodi putnički vlak na vodik

  • , 21.09.2016., 15:11
  • Autor:
  • komentara

Njemačka će 2017. godine postati prva zemlja u svijetu čijim će prugama voziti "zeleni" vlak, odnosno vlak kojem pogoni isključivo vodik i koji ne zagađuje okoliš ispuštanjem stakleničkim plinova.

 
 
 
 
Coradia iLint (Foto: Michael Witwer/Alstom)
Coradia iLint (Foto: Michael Witwer/Alstom)

Takozvani "hidrovlak" trebao bi voziti na ruti Buxtehude-Bremervörde-Bremerhaven-Cuxhaven u Donjoj Saskoj, a linija bi trebala biti puštena u promet u prosincu 2017. godine, prenosi The Local.

Vlak je proizvela francuska tvrtka Alstom i zove se Coradia iLint. Na njegovom razvoju radilo se dvije godine, a predstavljen je u utorak na berlinskom InnoTrans trgovinskom sajmu.

Taj vlak kreće se pomoću vodika, koji je smješten u spremnik na krovu vlaka i koji puni ćelije za gorivo, koje proizvode električnu energiju. Ta tehnologija predstavlja novu alternativu u željezničkom prometu, koja ne šteti okolišu i koja bi mogla zamijeniti dizelske željeznice, koje se još uvelike koriste po Njemačkoj.

Alstomov hidrovlak je prvi putnički vlak na vodik u svijetu, iako se ta tehnologija razvija već unazad 15 godina, ali uglavnom na teretnim vlakovima. Još 2006. godine Japan je prvi testirao hidrolokomotivu, a Kinezi su 2015. godine uveli i prvi hidrotramvaj.

Punog spremnika, Alstomov hidrovlak može prijeći između 600 i 800 kilometara. Prednost mu je i što je izuzetno tih, čak i pri svojoj maksimalnoj brzini od 140 kilometara na sat. Jedina buka koju proizvodi je ona kotača na tračnicama i otpora zraka koju pri brzini stvara kompozicija.

Još tri njemačke pokrajine žele taj vlak i na svojim prugama.

Alstom nije otkrio cijenu tog vlaka, ali Die Welt prenosi da su skuplji od klasičnih dizel vlakova.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se