Obavijesti Video Pretražite Navigacija
napokon optimizam

Najpoznatiji njemački virolozi proglasili kraj pandemije: "Obrana od patogena funkcionira vrlo dobro"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Najpoznatiji njemački virolozi su optimistični - ne dođe li do mutacijskog skoka, Covid-19 trebao bi u budućnosti dolaziti u tek manjim valovima.

Nakon zime koje ja pred nama, otpornost i imunitet stanovništva će biti toliko veliki da će se virus teško moći održati i pojaviti tijekom ljeta. Šef virologije u berlinskom Charitéu je, kao jedino ograničenje, naveo pojavu novih varijanti virusa, ali dodao da trenutno ni to više ne očekuje.

Christian Drosten smatra da je pandemija korone u Njemačkoj završena. "Ove zime s virusom SARS-CoV-2 doživljavamo prvi endemski val. Po mom mišljenju pandemija je završena", prenosi Deutsche Welle.

Virolog je stao u obranu svih mjera koje su donesene od početka pandemije tvrdeći da su spasile milijune života. Rekao je kako cilj takvih odredbi nikada nije bio zaustaviti pandemiju, već ograničiti njene posljedice.

Pročitajte i ovo Ilustracija 668 pacijenata u bolnicama Porast preminulih od koronavirusa: Stožer objavio najnovije podatke o zaraženima, pogledajte stanje po županijama

"Da ništa nije napravljeno, bilo bi milijun i više smrtnih slučajeva u Njemačkoj u brojnim valovima epidemije sve do Delte. Zato se moralo ići na mjeru smanjivanja kontakata", rekao je ovaj epidemiolog.

Predsjednik njemačkog Društva za intenzivnu medicinu i član Stručnog vijeća njemačke vlade za borbu protiv korone Christian Karagiannidis također je izjavio da je malo vjerojatno da bi se opasna varijanta virusa korone mogla ponovo proširiti u zemlji. Obrana od patogena očito funkcionira vrlo dobro.

Pročitajte i ovo Tko će nas liječiti? - 1 DIJAGNOZA Hrvatska na listi čekanja: Hoće li nas imati tko liječiti?

"Vidimo da se broj teških oboljenja, uzrokovanih vurusom korone, sve više smanjuje. Mislim da nećemo ponovo doživjeti nazadovanje. I dalje će dolaziti do jednog ili dva mala vala u budućnosti, ali primjetno je da je imunološka situacija stanovništva solidna i da imamo značajno manje pacijenata s COVID-om na odjelima intenzivne njege", dodao je Karagiannidis.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene