Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promidžba

Njemačka pošta mora distribuirati ekstremistički materijal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka pošta mora distribuirati promidžbeni materijal desno ekstremne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), odlučio je njemački Savezni vrhovni sud (BGH), objavili su njemački mediji.

Vrhovni je sud time poništio raniju odluku Zemaljskog vrhovnog suda Saske, koji je bio dopustio pošti da odbije distribuciju promidžbenog materijala. Klub zastupnika NPD-a u saskom zemaljskom parlamentu podnio je tužbu jer je pošta odbila distribuirati 200.000 primjeraka stranačkog glasila ‘Klartext’, koje nije bilo adresirano i koje je trebalo biti podijeljeno kao letak kućanstvima u Leipzigu.

Kako je objavila njemačka televizijska mreža ARD, pošta je odbila prihvatiti pošiljku tvrdeći da je riječ o lecima, koje prema odgovarajućim propisima nije dužna distribuirati ako ne želi, što su potvrdili i nadležni sud u Leipzigu kao i Zemaljski vrhovni sud.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova pljačka u Zagrebu Nepoznati muškarac opljačkao poštu, zaposlenici prijetio vatrenim oružjem Ilarija Salis - 3 Zatvor u Mađarskoj Cijela zemlja digla se na noge zbog uhićene učiteljice: "Namjerno je drže u prostoriji sa štakorima i kukcima"

>> Njemačka osnovala datoteku o neonacistima

Savezni vrhovni sud međutim smatra da pošta mora distribuirati glasilo, odnosno da se ne može pozivati na argument kako je riječ o politički nekorektnom materijalu. Politička obojenost kod takve vrste pošiljaka nije važna, tvrdi sud.

U cilju poticanja slobode tiska, mora se omogućiti što je moguće povoljnija distribucija tiskovina do primatelja, a država zbog svoje neutralnosti ne smije pritom praviti razliku prema sadržaju izraženog mišljenja, navodi se u presudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene