446962
446962
446962
446962
446962

NJEMAČKA POLICIJA OTVORILA ISTRAGU Tri osobe preminule nakon alternativnog liječenja raka

  • , 17.08.2016., 19:40
  • Autor:
  • komentara

Policija istražuje postoji li povezanost smrti triju osoba s alternativnim liječenjem raka lijekom 3BP-om.

 
 
 
 
Istraživanja u borbi protiv bolesti raka, ilustracija (Foto: Thinkstock)
Istraživanja u borbi protiv bolesti raka, ilustracija (Foto: Thinkstock)

Njemačka policija je prije dva tjedna pokrenula istragu oko alternativnog liječenja u njemačkom Biological Cancer Centru jer su tri pacijenta te institucije umrla nedugo nakon što su bili podvrgnuti alternativnoj terapiji liječenja raka.

Radi se o liječenju lijekom 3-bromopiruvatom (3BP) koji je razvijen na američkom sveučilištu Johns Hopkins, ali koji još uvijek nije prošao klinička testiranja, testiran je samo na životinjama te se ne može sa sigurnošću reći kakve posljedice ima po ljude. Alternativno liječenje ovim lijekom u Njemačkoj provodi Klaus Ross, a pacijenti su mu mahom osobe koje boluju od raka, a koje su neuspješno iscrpili sve poznate opcije liječenja raka, kao i oni koji su htjeli izbjeći kemo i radioterapiju. Cijena terapije u trajanju od 10 dana je oko 9.900 eura.

Nakon što je informacija o pokretanju istrage dospjela u javnost, Ross je ugasio svoje web stranice na kojima je terapiju 3BP-om oglašavao kao 'trenutno najbolju opciju za liječenje tumora'. Oglasio se priopćenjem za medije rekavši kako je u šoku zbog vijesti o smrti pacijenata te da mu je žao što javnost to povezuje s alternativnim liječenjem.

Znanstvenici potvrđuju kako je 3BP pokazao određene pomake u liječenju raka, točnije u smanjivanju, čak i povlačenju tumorskih stanica po principu izgladnjivanja stanica koje se hrane glukozom. Ipak, naglašavaju kako je iznimno bitan način na koji se lijek administrira jer ukoliko se pogrešno daje i kombinira s pogrešnim lijekovima, može biti toksičan.

Bitno je napomenuti kako je Ross imao dozvolu za prakticiranje liječenja 3BP-om, no nije poznato kako može imati dozvolu kad 3BP nije priznat kao klinički testiran lijek. Uz to treba dodati i kako nije poznato jesu li preminuli pacijenti bili u terminalnoj fazi bolesti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se