Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Federaciji BiH 52, RS 48 posto

Njemačka odobrila 48 milijuna eura pomoći za BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda i veleposlanik Njemačke u BiH Christian Hellbach potpisali su u utorak u ugovor o financijskoj pomoći Njemačke, vrijedan 48 milijuna eura, koji će se iskoristiti za projekte obnovljivih izvora energije i vodoopskrbe.

Bevanda je nakon svečanog potpisivanja izjavio da su na temelju ovog ugovora njemačke vlasti stavile BiH na raspolaganje 47,5 milijuna eura kroz povoljne zajmove za razvoj hidroenergetskih potencijala i obnovljivih izvora energije, te još pola milijuna eura grant sredstava za projekt vodoopskrbe i uklanjanja otpadnih voda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postoji suglasnost Hadžić: Dio Jadransko-jonske autoceste ide kroz BiH Slika nije dostupna Jadransko-jonska autocesta U BiH čekaju na odluku Hrvatske

Pri tome je državni ministar financija i riznice pojasnio da će Federaciji BiH pripasti 52 posto sredstava, a Republici Srpskoj 48 odobrenoga novca.

BiH hitno treba 500 milijuna eura

Njemački veleposlanik u BiH istaknuo je kako se radi o izravnoj potpori za konkretne projekte kako bi se iskoristio golemi energetski potencijal Bosne i Hercegovine.

Pri tome je veleposlanik Hellbach pojasnio da je financijska potpora dio novoga pristupa Europske unije prema BiH prema kojoj su u pravom planu gospodarske i socijalne reforme.

"EU je BiH pružila novu prigodu. Preduvjet su, međutim, konkretne gospodarske i socijalne reforme, koje imaju prioritet, a sve drugo sada mora sačekati", rekao je veleposlanik Hellbach.

Sredstva će za projekte proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u BiH dodjeljivati Njemačka razvojna banka KfW. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene