456057
456057
456057
456057
456057

Nijemci u redovima vlastite vojske otkrili 10 islamista, istražuje ih se još 60

  • , 05.11.2016., 15:52
  • Autor:
  • komentara

Njemačka vojna protuobavještajna služba (MAD) otkrila je 20 islamista u redovima njemačke vojske, Bundeswehra, te bi se u srpnju 2017., prema planu vlade, trebalo započeti s praksom sigurnosne provjere svakog vojnog ročnika, objavila je u subotu njemačka izdavačka grupacija Funke.

 
 
 
 
Njemačka vojska (Foto: AFP)
Njemačka vojska (Foto: AFP)

Glasnogovornik MAD-a je potvrdio broj od 20 otkrivenih islamista, dodajući da se istražuje dodatnih 60 slučajeva. Također je kazao da su ročni centri zaprimili za sada nepoznati broj upita muškaraca zainteresiranih za višemjesečne tečajeve obuke i korištenja oružja. Islamističke skupine ohrabruju svoje pripadnike da se priključe vojnoj službi kako bi naučili rukovati naoružanjem.

Ministrica obrane Ursula von der Leyen predlaže zakon o kojem će se uskoro raspravljati u parlamentu, a kojim bi bila obavezna sigurnosna provjera za svakog kandidata za vojnu službu. Zakon bi se, ako bude usvojen, trebao početi primjenjivati u srpnju sljedeće godine, što bi značilo da će se godišnje u prosjeku izvršiti oko 20.000 sigurnosnih provjera.

Zbog dolaska oko 900.000 migranata 2015. i niza incidenata u Njemačkoj je porasla zabrinutost za sigurnosno stanje u zemlji. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se