Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka neće slati kopnene snage u Libanon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako Njemačka neće slati kopnene postrojbe u mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanon, nego će najvjerojatnije ponuditi mornaričke snage koje bi patrolirale duž obale te zemlje.

Merkel je nakon susreta parlamentarnih čelnika rekla kako Njemačka smatra "mornaričku sigurnost" dijelom napora za potporu mirovnim snagama.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Njemački parlament mora odobriti bilo kakvo raspoređivanje snaga i njemačka je vlada upozorila kako ne može dati konkretnu ponudu sve dok ne budu razjašnjena pravila postupanja mirovnih snaga odnosno kada pripadnici oružanih snaga mogu pucati.

Njemačka bi također mogla osigurati zračno izviđanje i logističku potporu, ali to ne dolazi u obzir u ovom trenutku, rekla je Merkel.

Njemački i izraelski dužnosnici izrazili su zabrinutost iz povijesnih razloga radi situacije koja bi mogla voditi sukobu između izraelskih i njemačkih snaga poput one u kojoj bi vojnici Bundeswehra patrolirali u blizini libanonsko-izraelske granice.

Umjesto toga većina razmatranja tiče se moguće pomoći kao što je slanje broda ratne mornarice koji bi pomagao u osiguravanju libanonske sredozemne obale.
UN dobio obećanja za 3 500 vojnika

Ujedinjeni narodi dobili su obećanja za prethodnicu od 3.500 vojnika za proširene mirovne snage UN-a u Libanonu, ali je nejasno hoće li vojnici predstavljati pravu kombinaciju zemalja i postrojbi i hoće li se moći vrlo brzo rasporediti.

Bangladeš je dao najveću ponudu do 2.000 vojnika. Francuska je ponudila samo 200 novih vojnika što je razočaranje za neke koji su očekivali više od zemlje koja će vjerojatno predvoditi mirovne snage.

Zamjenik glavnog tajnika UN-a Mark Malloch Brown rekao je na susretu predstavnika 49 zemalja potencijalnih davatelja snaga da je za 10 dana potrebno najmanje 3.500 novih vojnika u južnom Libanonu kako bi ojačali sadašnje UN-ove snage od 2.000 vojnika koje nastoje pomoći u održavanju primirja između Izraela i Hezbollaha.

"Mi ih imamo u brojčanom smislu", rekao je on novinarima nakon trosatnog sastanka iza zatvorenih vrata. "Problem je, međutim... koje bojne možemo imati tamo u traženim rokovima? Jesu li one prave bojne s prikladnim umijećima i opremom?", istaknuo je Brown.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prošlog je petka rezolucijom 1701 odobrilo jačanje UN-ovih privremenih snaga u Libanonu sa sadašnjih 2.000 na najviše 15.000 vojnika kako bi provele prekid vatre između Izraela i Hezbollaha. Početnih 3.500 vojnika bi bili prethodnica koju su tražili UN-ovi dužnosnici za mirovne operacije.
Izraelski vojnici ubili dva palestinska militanta

Izraelski vojnici ubili su dvojicu palestinskih militanata u blizini Betlehema na Zapadnoj Obali nakon skoro dvosatne opsade, priopćili su palestinski sigurnosni izvori i svjedoci.

Glasnogovornica Izraelske vojske istaknula je kako su dvojica pripadnika Islamskog Džihada ubijeni nakon što su se opirali uhićenju i pucali na vojnike.

Palestinski sigurnosni izvori i svjedoci rekli su kako je više od 50 vojnika sudjelovalo u ovoj operaciji.

Prema njihovim navodima militanti su se skrivali u špilji kod jednog sela istočno od Betlehema kad su došli izraelski vojnici i opkolili ih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene