Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prirodni trenutak' za raspravu

Njemačka ne vidi potrebu za ublažavanje sankcija Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka u ovome trenutku ne vidi potrebu za izmjenom režima sankcija Europske unije protiv Rusije, rekla je glasnogovornica njemačke vlade u ponedjeljak, nekoliko dana nakon što je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izrazio zabrinutost da bi Rusija mogla biti destabilizirana daljnjim sankcijama.

Glasnogovornica Christiane Wirtz rekla je na konferenciji za tisak da istek trajanja sankcija sljedeće godine predstavlja 'prirodni trenutak' za raspravu o tome treba li nastaviti sa sankcijama i u kojem obliku.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Aleksej Navaljni posljedice za Moskvu Ukrajina poziva na uvođenje novih sankcija Rusiji zbog smrti Alekseja Navaljnog

Europska unija uvela je sankcije protiv Rusije u ožujku ove godine, a te su sankcije osnažene novim mjerama koje su pratile eskalaciju ukrajinske krize. Svaki krug sankcija vrijedi 12 mjeseci, što znači da bi one morale biti obnovljene u ožujku 2015. ako se želi da ostanu na snazi.

'U ovom trenutku, svi se slažemo da nove sankcije ne bi trebalo uvoditi', rekla je Wirtz.

'Sve dok razlozi za sankcije postoje, sve dok oni nisu nestali, nema razloga razmišljati o ukidanju sankcija bez obzira na dogovoreni period', rekla je glasnogovornica.

'Putin nije nikakav šahovski majstor koji bi me nadmudrio'

Njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier izrazio je u petak zabrinutost da će sankcije EU-a Moskvi zbog udjela u ukrajinskoj krizi destabilizirati Rusiju i rekao da ne bi trebalo 'taj vijak još više zatezati', jer nikome 'nije u interesu da se stvari otmu kontroli'.

Rekao je to za njemački tjednik Der Spiegel, a Reuters u tome prepoznaje moguće ublažavanje pozicije Steinmeiera koji je, iako član njemačkih socijalnih demokrata koji su tradicionalno u dobrim odnosima s Rusijom, dosad bio blizak strogom odnosu kancelarke Angele Merkel prema Moskvi.

Steinmeier kaže kako su dramatičan pad rublja i cijene energije doveli do gospodarske i društvene krize koja bi u Rusiji mogla utjecati i na političke odnose. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene