Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovni azili

Neviđen priljev Srba u Njemačku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka doživljava neviđen priljev podnositelja zahtjeva za azilom iz Srbije.

Zahtjev za azilom u Njemačkoj, iz Srbije najčešće podnose Romi, vrlo siromašni, koji tijekom boravka u Njemačkoj dobivaju pomoć koja je često puno veća od novca kojim raspolažu u svojoj domovini.

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

Sa 18.001 zahtjevom, Srbija je prva zemlja podrijetla podnositelja zahtjeva za azilom u Njemačkoj prošle godine, u porastu za više od 40 posto u odnosu na 2012. Makedonija i BiH spadaju također među šest glavnih zemalja podrijetla.

Ugroženi homoseksualci mogu zatražiti azil u EU

Taj je porast počeo nakon ukidanja obavezne vize za Srbe, Makedonce i Crnogorce, koji odlaze u zemlje Schengenske zone, krajem 2009. Godine 2009. samo je 581 osoba iz tih zemalja tražila azil u Njemačkoj. Godine 2010. njihov broj je naglo skočio na 4978.

Većina su Romi koji žive na margini društva, podnoseći diskriminaciju u svojoj zemlji. Odrasli podnositelj zahtjeva za azilom dobiva 134 eura mjesečno a dijete 80 eura što je često puno više novca od onog s kojim te izbjeglice žive u svojoj zemlji. Njemačka ne odobrava politički azil Srbima. Prošle godine svi su zahtjevi odbijeni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene