Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umrlo 30 osoba

Njemačka: Klice ipak uzrok EHEC-a, povlači se upozorenje za krastavce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klice su ipak izvor zaraze epidemije EHEC-a koja je u Europi do sada usmrtila 30 ljudi, objavile su njemačke vlasti. Upozorenje koje vrijedi o nekonzumiranju krastavaca, rajčice i zelene salate zbog smrtonosne epidemije dijareje bit će povučeno.

'Povrtne klice su izvor zaraze', rekao je Reinhard Burger, direktor njemačkog Saveznog zavoda za sanitarnu kontrolu ha na tiskovnoj konferenciji koju su u Berlinu održala tri savezna sanitarna zavoda koja sudjeluju u istraživanju.

Po rezultatima analiza osobe koje su jele klice izložene su devet puta većem riziku od krvavog proljeva i drugih simptoma infekcije bakterijom ECEH-om od onih koji ih nisu jeli, rekao je Burger.

Proveden je veći broj analiza na poljima i proizvoda s gospodarstva na sjeveru Njemačke, Gaertnerhofa u Bienenbuettelu, koje nisu dokazale nepobitnu prisutnost bakterije, ali je 'niz indicija toliki' da se sada može utvrditi izvor zaraze, rekli su čelnici sanitarnih služba. 'Naša tri zavoda su zaključila da više nema razloga za produljenje preporuka o nekonzumiranju sirovih krastavaca, rajčice i zelene salate', rekao je jedan od čelnika. Usto, čini se kako 'izvor infekcije nije više aktivan i "broj novooboljelih je u padu'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još se na zna izvor Optimizam oko smrtonosne bakterije: Najgore je već prošlo Slika nije dostupna 24 umrlih u Njemačkoj EHEC uzeo 25. žrtvu, izvor zaraze i dalje misterij

'Povrtne klice su jedini ozbiljan trag', rekao je Burger, odgovarajući na pitanje jesu li vlasti 100 posto sigurne da osim klica nema drugih izvora zaraze.

Njemačka će danas stoga povući upozorenje za krastavce, rajčicu i zelenu salatu.'Upozorenje se danas treba povući. O tome će se objaviti priopćenje. No i dalje ostaje na snazi upozorenje o nekonzumiranju sirovih klica sjemenki. Velik broj analiza provedenih na rajčicama, krastavcima i zelenoj salati zapravo nije donio nikakav rezultat. No sve je više naznaka da postoji veza između bolesti i seoskog imanja u Donjoj Saskoj koje proizvodi klice sjemenki', dodao je.

To je potvrdila i ministrica poljoprivrede. 'Imamo sve više indicija koje navode na zaključak da bi mogle biti zaražene klice sjemenki na seoskom imanju u Donjoj Saskoj', rekla je i ministrica poljoprivrede Ilse Aigner za Hamburger Abendblatt.

I ministar poljoprivrede Donje Saske Gert Lindemann rekao je u razgovoru za najnovije izdanje tjednika Focus da postoji 'niz indicija' protiv imanja Gaertnerhof iz Bienenbuettela koje je, kako je rekao, 'kolut u lancu'. Naime, najmanje 80 ljudi zaraženih enterohemoragičnom bakterijom E.coli u Njemačkoj jelo je klice sjemenki s te farme, rekao je Lindemann. 

Klice su mogle biti zaražene prije nego su dopremljene na to imanje, ili su se 'zbog nedovoljne higijene' inficirale na samom imanju, rekao je Lindemann. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene