Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Memorijalno mjesto

POVIJESNI POSJET: Angela Merkel u koncentracijskom logoru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja će danas posjetiti koncentracijski logor u Dachauu, biti će prvi njemački šef vlade koji je posjetio taj logor u ovom njemačkom gradiću.

Kancelarka Angela Merkel, koja na skorim izborima u rujnu želi osvojiti svoj treći mandat, stići će poslijepodne u bivši logor u blizini Münchena gdje će održati kratak govor, položiti vijenac i obići područje kampa.

'To će biti prvi put da jedan šef njemačke vlade obilazi ovaj koncentracijski logor', kazao je s tim u vezi njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

Kancelarku Merkel tijekom posjeta pratit će predsjednik Odbora bivših logoraša Dachaua Max Mannheimer te ostali preživjeli. 93-godišnji Mannheimer ocjenjuje ovaj posjet 'povijesnim' i 'znakom poštovanja prema bivšim zatočenicima'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPASNA PORUKA Automobilom udario u ogradu zgrade u kojoj je kancelarka Merkel trebala raspravljati o produženju lockdowna Angela Merkel (Foto: AFP) Sastanak u Berlinu Konferencija o Libiji završila zajedničkom izjavom: "Sadašnje privremeno primirje bi se trebalo pretvoriti u trajno"

>> Evo kako izgleda Dachau, zloglasni logor u kojem je život izgubilo preko 40.000 ljudi!

Merkel je u najavama posjeta kazala da će doći u Dachau 's osjećajem srama i suosjećanja' te da je 'ono što se događalo u logoru bilo i ostalo neshvatljivo'.

Ne smijemo više nikada dopustiti da takve ideje (ekstremne desnice) imaju mjesta u našoj demokratskoj Europi, poručila je Merkel uoči posjeta.

Nacisti su otvorili logor u Dachauu još 1933. godine, odmah po dolasku Hitlera na vlast, kako bi tamo internirali političke zatvorenike. Bio je to prvi nacistički kamp nakon kojega su po istome modelu niknuli i ostali.

Više od 200.000 političkih oponenata, homoseksualaca, židova, Roma i hendikepiranih osoba bili su internirani u ovaj logor tijekom drugog svjetskog rata.Više od 41.000 njih bilo je ubijeno ili umrlo od gladi ili bolesti sve dok logor nisu u travnju 1945. oslobodili Amerikanci.

Danas je to mjesto postalo memorijalno i godišnje ga posjećuje oko 800.000 posjetitelja.

Kancelarka Merkel obišla je do sada i druge bivše koncentracijske logore, među kojima u travnju 2010. i logor Buchenwald zajedno s američkim predsjednikom Barackom Obamom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene