Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udvostručio se broj azilanata

Njemačka će rješavati problem priljeva i napada na izbjeglice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka vlada održat će krizni sastanak o priljevu izbjeglica, u vrijeme pojačanih napada na strance i pritužbi lokalnih vlasti da Berlin nedovoljno novca daje za njihov smještaj, izjavio je glasnogovornik kancelarke Angele Merkel.

Najava Steffena Seiberta da će se sastanak visokih dužnosnika održati 8. svibnja dolazi u vrijeme kada ankete pokazuju da 58 posto ispitanika smatra kako postoji neprijateljsko raspoloženje prema strancima u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija tragedija u Albaniji U stravičnoj nesreći osam ljudi poginulo: Automobil jurio 200 km/sat i sletio u rijeku Obilazak granice Postavljeni i ronilački punktovi Dnevnik Nove TV istražio kako izgleda zaštita hrvatske granice: "Migranti podcijene Savu i plove improviziranim čamčićima pa ih drvo potopi"

Broj tražitelja azila u Njemačkoj više se nego udvostručio u prvom kvartalu i iznosi 88.394, a vlasti procjenjuju da bi se u cijeloj 2015. mogao učetverostučiti u odnosu na 100.000 izbjeglica koliko ih je stiglo 2013. Velik broj njih izbjegao je pred ratovima u Iraku i Siriji.

Savezna vlada generalno je prihvatila izbjeglice, djelomično da bi se iskupila zbog prošlosti i stoga što su neki poratni čelnici preživjeli naciste zahvaljujući azilu u drugim zemljama.

Svaki dan na neizvjestan put kreću stotine - bježe od rata, progona i siromaštva

Ali, obećanje da će saveznim državama u 2015. i 2016. pomoći s milijardom eura dano je prije nego što su se brojke ponovno udvostručile.

Priljev izbjeglica izazvao je napetosti u dijelovima zemlje u kojima je malo ili uopće nema izbjeglica.

Neonacisti su 4. travnja zapalili prazno sklonište za izbjeglice u gradu Troeglitzu blizu Leipziga, nedugo nakon što je gradonačelnik, inače zagovornik skloništa, dao ostavku zbog prijetnji smrću.

Policija je u četvrtak izvijestila i o pojavi svastika na izbjegličnom centru u Solingenu, poznatom po podmetnutom požaru u kojem je 1993. poginulo pet turskih žena i djevojčica.

Šesnaest njemačkih saveznih država obvezno je primiti određeni broj izbjeglica razmjerno broju stanovnika. Njihov povećani priljev doveo je do toga da su neki gradovi i mjesta diljem zemlje morali odmorišta ili škole pretvoriti u izbjegličke centre.

Nacionalnu raspravu o imigraciji raspirili su tjedni marševi protuislamskog pokreta PEGIDA u Dresdenu.

Vlada i industrijski kompleks tvrde da su imigranti nužni radi zaustavljanja negativnih demografskih kretanja zbog kojih bi se, upozoravaju stručnjaci, broj radno sposobnih Nijemaca u idućih 15 godina mogao smanjiti za više od šest milijuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene