Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučio Viši zemaljski sud

Njemačka: 95-godišnji pripadnik SS-a iz Auschwitza ide pred sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši pripadnik SS-a u koncentracijskom logoru Auschwitz morat će odgovarati pred sudom zbog suučesništva u ubojstvu nekoliko tisuća zatočenika logora.

Jedan 95-ogodišnji bivši pripadnik SS-a i član sanitetske službe u koncentracijskom logoru Auschwitz morat će odgovarati pred sudom zbog suučesništva u ubojstvu nekoliko tisuća zatočenika logora, odlučio je Viši zemaljski sud u Rostocku, kako u četvrtak prenose njemački mediji.

Pročitajte i ovo Jozo Bekavac, brat Marka Bekavca Mjeseci užasa Brat hrvatskog kapetana zarobljenog u Turskoj: "Živimo u neizvjesnosti. Spomenuo je trgovinu drogom, a u zatvoru su najgori zločinci" Spomenik žrtvama koncentracijskog logora Sachsenhausen Djelomice sposoban za proces Podignuta optužnica protiv bivšeg čuvara (98) u nacističkom logoru smrti

Viši zemaljski sud u Rostocku, u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern, odlučio je da je 95-godišnjak zdravstveno u stanju pratiti proces. Njegovi odvjetnici su to, od proljeća 2014. kada je podignuta optužnica protiv umirovljenika iz Neubrandenburga, poricali.

'VOLONTER AUSCHWITZA' Zastrašujuća izvješća u koja nitko nije želio vjerovati

"Viši zemaljski sud smatra da optuženi može pratiti proces", rekla je glasnogovornica suda Chritine Boehm na osnovu novog psihijatrijskog vještačenja.

Državno odvjetništvo optuženom predbacuje da je 1944. kao pripadnik sanitetskog odjela specijalnih postrojbi SS-a sudjelovao u umorstvu, kako se navodi, najmanje 3.681 zatočenika logora Auschwitz-Birkenau.

On je već jednom, 1948. od jednog poljskog suda osuđen na tri godine zatvora koje je i odslužio.

Novi direktor Središnjeg ureda za potragu za ratnim zločinacima iz razdoblja nacional-socijalizma u Ludwigsburgu, Jens Rommel, ustvrdio je kako, unatoč poodmakloj starosti nekih osumnjičenika, treba nastaviti s ustrajnim razotkrivanjem zločina iz Drugog svjetskog rata.

On je istodobno ustvrdio kako sa svakom dolazećom godinom izgledi za privođenje zločinaca pravdi bivaju sve manji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene