Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propao Kurban-bajram

Ništa od primirja u Siriji: Asadove snage napale Alep i pretresale kuće u Damasku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijske snage su u utorak izvele zračni napad na Alep i pretresale su kuće u Damsku, ne ulijevajući nadu u mogući prekid sukoba tri dana prije muslimanskog blagdana Kurban-bajrama.

Očito pokušavajući smiriti stanje, sirijski predsjednik Bašar al-Asad proglasio je amnestiju, ali je iz nje isključio 'teroriste', kako režim naziva pobunjenike. Sirijski predsjednik, čija vojska sudjeluje u sukobu s pobunjenicima u kojem je, po podacima jedne nevladine organizacije, u 19 mjeseci poginulo najmanje 34.000 ljudi, proglasio je oprost, izvijestila je službena sirijska televizija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne namjerava otići Asad Gadafijevim stopama: Živim i umrijet ću u Siriji Slika nije dostupna Propao dogovor Damask: Bombardiranja zadnjega dana primirja

>> Sirija: Slaba nada za primirje na Kurban-bajram

No od amnestije je izuzet velik broj zločina, pa tako i oni koje su počinili 'teroristi' i 'kriminalci u bijegu'. Po podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), deseci tisuća civila su u zatvorima a tisuće su nestale u tamnicama režima od početka pobune protiv Asada sredinom ožujka 2011.

Tri dana prije blagdana Kurban-bajrama, u prigodi kojega se međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi zalagao za prekid borba između pobunjenka i režimskih snaga, novo nasilje se dogodilo u Damasku i u Alepu. Sirijsko zrakoplovstvo je bombardiralo pobunjeničku četvrt u Alepu a jedan je pobunjenik ubijen u sukobima u toj sjevernoj metropoli, gdje već više od tri mjeseca traje rat iscrpljivanjem, piše SOHR, koji se poziva na mrežu aktivista i liječnika na terenu.

U Damasku su sigurnosne snage pretresle kuće u četvrti na rubu grada, Al Zahiri. Noćas je jedan muškarac stradao u eksploziji bombe u četvrti na jugoistoku Damaska. Na istoku zemlje, borbe su se vodile blizu prostorija službe za političku sigurnost u Deir Ezoru, koji pobunjenici osvajaju mjesecima.

'Tri dana prije blagdana, ništa ne ulijeva nadu u prekid sukoba', istaknuo je za agenciju France Presse Rami Abdel Rahman, predsjednik SOHR-a, ocijenivši kako se čini da 'ni pobunjenici ni režim ne žele primirje'. Rahman je napomenuo da 'svaki dan gine više od stotinu ljudi'.

Ujedinjeni narodi rade na nacrtu o slanju mirovnih snaga u Siriju, rekao je u ponedjeljak voditelj mirovnih operacija UN-a Herve Ladsous. Vijeće sigurnosti treba dati odobrenje za takve snage. No njegovih petnaest članica duboko je podijeljeno o tom pitanju, budući da Rusija i Kina štite sirijskog saveznika koristeći se pravom veta.

Posrednik UN-a i Arapske lige Lakhdar Brahimi pozvao je u nedjelju sukobljene strane da 'obostrano' prekinu sukob 'od danas (nedjelja) ili sutra (ponedjeljak)', u prigodi Kurban-bajrama ili blagdana prinošenja žrtve, jednog od najvećih muslimanski blagdana koji se ove godine slavi od 26. do 29. listopada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene