Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napisao platformu za dijalog

Nikolić: Što prije za stol s kosovskim Albancima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u petak u Skoplju da je osobno napisao platformu za dijalog s Prištinom i poželio da razgovori s kosovskim Albancima počnu čim prije, izvijestila je agencija Tanjug.

Nikolić je izjavio da je nacrt platforme za pregovore o Kosovu i Metohiji napisao on, a da je sada na ministrima u vladi da daju svoje sugestije i primjedbe na taj tekst. Nikolić je u Skoplju, gdje je u prvom službenom posjetu Makedoniji, također navijestio da će se srbijanski državni vrh iduće srijede ponovo sastati u njegovu uredu i nastaviti razgovore o strategiji za Kosovo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema rezultata Srbija: Hitni sastanci državnog vrha nakon razgovora o Kosovu Slika nije dostupna Nikolić na pitanje novinara ''Ne znam postoji li ijedan Srbin koji ne bi išao u rat ako bi bilo potrebno''

>> Nikolić: Srbija spremna na kompromise, ali ih očekuje i od Prištine

“Želio bih da vrlo brzo počnemo razgovarati s Albancima, što je već i naviješteno susretom premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Hashima Thacija u Bruxellesu. Dobro je da se to desilo i trebalo bi da se dešava veoma konkretno, ne trebamo oklijevati, radi se o statusu Kosova i Metohije”, rekao je predsjednik Srbije novinarima u Skoplju.

Nikolić je na pitanje o pojedinostima platforme za pregovore s Prištinom, rekao da je “taj dokument državna tajna”, ali i istaknuo stajalište da je “nezavisnost Kosova neprihvatljiva” i da treba naći novi model koji već postoji u Europi i koji će obje strane učinti jednako zadovoljnim i jednako nezadovoljnim.

“Da pronađemo neki novi modus ili model koji postoji u europskim državama za mnoge pripadnike manjina i mnoge države koji bi mogao biti primjenjen na Srbiju, a da predstavlja ostvaranje onoga što bi Albanci željeli da imaju, a to je suštinska autonomija, veliki stupanj prava, da ostvaruju prihode da ih sami raspodjeljuju, da sude, istražuju... ali da se istovremeno i Srbija ne mora lišiti dijela svog teritorija”, rekao je Nikolić. Nikolić je ponovno naglasio da za Srbiju članstvo u EU nije adekvatno pitanju Kosova i da je takva pozicija “apsolutno nemoguća i neprihvatljiva”.

Platformu, kao polazni dokumet za nastavak razgovora Beograda i Prištine, najviši dužnosnici Srbije prije dva dana su dobili na stol s naznakom “državna tajna”, a jedini izvjestan zaključak tog zajedničkog sastanka političkog vrha Srbije bio je “da se nastavak pregovora Beograda i Prištine posredstvom Europske unije ne dovodi u pitanje”.

Sastanku u uredu predsjednika Srbije u srijedu nazočili su, osim Nikolića i premijer Dačić, vicepremijeri Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, šef diplomacije Ivan Mrkić i šef vladina ureda za Kosovo Aleksandar Vulin. Kako je, pak, u četvrtak Nikolić istaknuo u razgovoru s britanskim šefom diplomacije Williamom Hagueom, "Srbija je u završnoj fazi pregovora s Prištinom spremna učiniti mnoge kompromise u rješavanju problema Kosova i Metohije, ali to očekuje i od albanske strane".

Beogradski mediji spekuliraju da će pregovaračka polazišta Srbije biti izvjesnija i preciznija tek nakon posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton i visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton Beogradu 31. listopada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene