Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije optimističan

Nikolić razočaran razgovorima sa Steinmeierom, Priština očekuje mirovni sporazum 2016.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razgovor s njemačkim šefom diplomacije Frankom Walterom Steinmeierom nije ostavio puno optimizma da će Srbija otvoriti pregovaračka poglavlja do kraja ove godine, izjavio je za beogradski tisak od srijede srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, dan nakon posjeta visokog njemačkog dužnosnika Beogradu.

"Nisam veliki optimist poslije razgovora s ministrom vanjskih poslova Njemačke. Nažalost, ne mogu reći da mi je gospodin Steinmeier jasno rekao da će pregovaračka poglavlja s EU biti otvorena do kraja godine. Istina, rekao je da misli da će se steći uvjeti za to tijekom godine", izjavio je za "Večernje novosti" Nikolić komentirajući jučerašnji razgovor sa šefom diplomacije jedne od vodećih članica EU.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore

Nikolić je istaknuo da Berlin od Beograda zahtijeva potpunu primjenu briselskog sporazuma s Kosovom, ali navodi i da je visokom gostu iz Njemačke kazao da sporazum dviju strana podrazumijeva i formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu te da konstituiranje te institucije nije uzajamno uvjetovano promjenama u kosovskom zakonodavstvu.

Nikolić ubuduće u posjete ide samo komercijalnim letovima

"Zašto bismo mi odbacili srpsko zakonodavstvo i isključivo se vodili time što piše u zakonima Prištine? Pa neka i oni promjene neki zakon ako već pregovaramo", rekao je Nikolić. Srbijanski predsjednik ustvrdio je i da od Steinmeiera nije čuo da je priznavanje neovisnosti Kosova uvjet za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

"Otvorio sam i tu temu sa njemačkim ministrom. Steinmeier je rekao da ne postoji nijedan uvjet koji se tiče priznanja Kosova i Metohije, a koji utječe da ne možemo otvoriti poglavlja", izjavio je Nikolić.

Istodobno, kosovski dužnosnici su nakon jučerašnjeg popodnevnog posjeta Steinmeiera Prištini poručili kako Njemačka zahtijeva da sporazum između Srbije i Kosova bude potpisan 2016. godine.

"Naš je cilj, ali je to i zahtjev Njemačke, da se mirovni sporazum između Kosova i Srbije potpiše 2016. godine. Njegovim potpisivanjem Kosovo će tražiti članstvo u Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama", prenose beogradski mediji sinoćnju izjavu koordinatora u razgovorima Beograda i Prištine Blerima Shale kosovskoj televizije KTV.

Shala kaže također kako je i Srbija svjesna da bez priznanja Kosova nema članstva u EU, što je, prema njegovu tumačenju, ranije potvrdio i srbijanski predsjednik Nikolić. Blerim Shala podsjetio je i na zahtjev kosovske strane za dobivanjem međunarodnog pozivnog broja te na zahtjeve za rješavanje pitanja energetike na sjeveru Kosova.

"I stvaranje Asocijacije srpskih općina je dio sporazuma i fomirat će se tako što će biti u potpunosti sukladna s Ustavom Kosova", naglasio je Shala govoreći o općinama koje srpska strana naziva Zajednicom, a kosovska Asocijacijom.

Shalina je ocjena da Zapad ne želi "ni na koji način stvaranje situacije" kao što je u BiH, gdje postoje različiti entiteti, a u tom kontekstu je naglasio i da zajednica srpskih općina "neće imati nikakve izvršne ovlasti" već nadležnosti u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj skrbi i prostornom planiranju.

Stajalište Beograda je da zajednica srpskih općina ne može biti organizacija kakvom je zagovara vlast u Prištini. Šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u ožujku na međunarodnom skupu u Prištini da je "Zajednica srpskih općina oblik udruživanja" te da "ne može biti nevladina organizacija". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene