Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz Beograda

Nikolić: Možda od Bruxellesa dobijemo i neprihvatljivu ponudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u ponedjeljak, uoči sastanka srbijanskog državnog vrha s visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u Bruxellesu, da će Beogradu možda biti ponuđen 'apsolutno neprihvatljiv papir', izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS).

"Ako nam ponude papir koji je prijepis zakona koji su u međuvremenu doneseni u Prištini, bez ikakva razmišljanja o tome šta su prava Srbije, ako iz tog papira bude jasno da oni priznaju Kosovo kao državu, a o Srbiji ne vode računa, onda znači da nas EU ipak neće u svom sastavu", prenosi RTS Nikolićevu izjavu prije odlaska srbijanskog državnog izaslanstva u Bruxelles gdje se će se kasnije tijekom dana sastati s Ashton.

Nikolić ovu svoju ocjenu temelji na pretpostavci da bi Beogradu mogao biti ponuđen nacrt koji je u međuvremenu vidio i za koji drži da je "neprihvatljiv, ako ne bude izmijenjen" jer se odnosi na prava koja bi imala srpska zajednica u okviru prištinske administracije.

Suočen s pitanjem o tome što će biti ako to bude uvjet za dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU, Nikolić je odgovorio: "Srbija ne može sebe izmijeniti ni za kakve darove, ni za kakve kolače, ni za kakvu političku karijeru. Srbija mora biti svoja".

Uz ocjenu da je Beograd u posljednjih skoro godinu dana "otvorio mnogo putova", Nikolić je istaknuo kako državno izaslanstvo odlazi u Bruxelles svjesno da može biti stavljeno "pred ultimatum".

"Srbija nikad nije podnosila ultimatume", istaknuo je Nikolić naglasivši kako je njegova tzv. crvena crta "da Srbija prepoznaje Kosovo kao teritorij koji je specifičan u odnosu na druga dijelove Srbije" i da je Beograd spreman prihvatiti "mnogo toga što je Kosovo uz pomoć UN i EU već steklo", ali da "na tom teritoriju, koji nikad nećemo priznati kao neovisnu državu, postoji velika srpska zajednica" koju Beograd želi potpuno zaštititi.

Pročitajte i ovo Govor Aleksandra Vučića na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr) "Bolje da se sami dogovorimo" Aleksandar Vučić: "Sporazum s Albancima podrazumijevao bi jamstvo za ulazak u EU" Slika nije dostupna Sporazum o Kosovu EU bez komentara dok ne dobije službeni odgovor iz Beograda

>> Dačić: Desetljeće se pričaju bajke i laže da je Kosovo naše

Srbijanski predsjednik, premijer i vicepremijer putuju tijekom dana u Bruxelles, gdje će kasnije popodne razgovarati s visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, a tema sastanka bit će kriza u pregovorima Beograda i Prištine jer, unatoč napretku u dijalogu, dogovor o zajednici srpskih općina na Kosovu nije postignut, s obzirom na to da Beograd za tu instituciju traži i izvršne ovlasti, dok Priština ne pristaje.

Potpredsjednik srbijanske vlade Vučić istaknuo je u nedjelju da najviši dužnosnici odlaze u Bruxelles s namjerom iskazivanja državnog jedinstva u rješavanju pitanja o Kosovu, no da kakve god vijesti iz sjedišta EU donesu - one neće biti dobre, ali je to "najviše što Srbija može postići u ovom trenutku".

>> Nikolić poručio vladi da se 'ne igra' do lipanjske odluke EU

Nakon današnjeg susreta s državnim vrhom Srbije Catherine Ashton će otputovati ovog tjedna u jednodnevni posjet Prištini.

Posljednji krug razgovora Beograd-Priština održana je 4. ožujka bez dogovora, a idući je zakazan za 20. ožujka. Vidljiv pomak u normalizaciji odnosa uvjet je za daljnji napredak u eurointegracijama i za Srbiju i za Kosovo. Srbija očekuje pozitivno izvješće Europske komisije u travnju, na temelju kojeg se u lipnju nada dobiti datum za početak pristupnih pregovora s EU. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene