447482
447482
447482
447482
447482

'Kosovo neće u UN dok Srbija ima prijatelje u Vijeću sigurnosti'

  • , 22.08.2016., 15:52
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u ponedjeljak u Beogradu da Kosovo neće postati članicom UN-a dok postoji Srbija i njezini prijatelji u Vijeću sigurnosti UN-a.

 
 
 
 
Tomislav Nikolić (Foto: AFP)
Tomislav Nikolić (Foto: AFP)

"Veliki je pritisak na države koje nisu priznale neovisnost Kosova da to učine. Treba izdržati sve to, boriti se svim snagama i nikada ta takozvana država Kosovo neće postati članicom UN-a, dok postoji Srbija i njezini prijatelji u ovakvoj organizaciji (stalnih članica) Vijeća sigurnosti UN", rekao je Nikolić novinarima na Filološkom fakultetu Sveučilišta u Beogradu, gdje je otvorio 23. Međunarodni kongres bizantskih studija.

Naglasivši da je Beograd u Bruxellesu prihvatio da neće zaustavljati Kosovo u regionalnim integracijama, Nikolić je rekao da Srbija neće odustati od onemogućavanja Kosova da pristupi međunarodnim organizacijama.

"Mi smo donijeli odluku da ih (Kosovo) ne zaustavljamo u regionalnim integracijama i to smo potpisali u Bruxellesu. I ništa dalje od toga", rekao je Nikolić, naglasivši kako je s pritiscima zbog Kosova suočen "od prvog dana svog mandata", te da je "od mnogih prijatelja u svijetu saznao da postoje države koje vrše pritisak na one koji nisu priznali neovisnost Kosova".

Taj pritisak na države koje nisu priznale Kosovo bit će nastavljen, ocijenio je Nikolić, ukazujući da dolazi iz nekoliko centara - "prije svega Amerike, Turske i članica EU-a".

Nikolić je, otvarajući Kongres, rekao da su "promjene u svijetu stalne, ali da se ne događaju uvijek na dobrobit čovječanstva", te da je upravo "takav pokušaj samoproglašenog Kosova da postane članica UNESCO-a".

Nikolić je naglasio da bi se prihvaćanjem Kosova u UNESCO dogodilo da se "mimo svih znanstvenih činjenica i artefakata", srpska baštinu na prostoru Kosova, "koja najvećim dijelom pripada Srednjem vijeku i bizantskom nasljeđu srpskog naroda, pripiše narodu kojemu ne pripada".

"I što je još pogubnije, da povjeri na čuvanje svetinje onima koji ih kontinuirano, desetljećima ruše i skrnave", istaknuo je Nikolić, naglašavajući da se četiri srpska manastira iz bizantskog perioda na Kosovu nalaze na UNESCO-ovoj listi ugrožene svjetske kulturne baštine. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se