Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži nacionalni konsenzus

Nikolić: Bruxelles će za članstvo u EU tražiti da Srbija prizna Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u subotu da Beograd mora biti spreman na suočavanje sa zahtjevima Bruxellesa koji će prijem u Europsku uniju uvjetovati priznanjem Kosova i pozvao da se o tome čim prije postigne nacionalni konsezus.

"Apsolutno znam da ćemo se naći pred izborom: ili Kosovo ili Europa. Bruxelles će nas suočiti s priznavanjem (neovisnosti) Kosova i na to moramo biti spremni. O tome što prije treba postići nacionalni konsenzus i vrijeme je da o tome razgovaram s premijerom (Aleksandrom) Vučićem”, rekao je Nikolić u intervjuu “Večernjim novostima".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

List podsjeća da je poslije nedavnih razgovora s povjerenikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom srbijanski predsjednik "prvi javno progovorio" da će Srbiji "ipak, prije slatke bruxelleske mrkve biti servirana gorka kosovska pilula". "Hahnove riječi iz EU nitko nije demantirao. A to znači da povjerenik nije govorio samo iz svoje glave, već je očigledno iznio službeno stajalište", rekao je Nikolić.

Srbijanski predsjednik je istaknuo kako on ne bi više sudjelovao u vlasti koja bi priznala neovisnost Kosova, ocijenivši da tu njegovu odluku vlada ne mora nužno pratiti, ali on “očekuje da bi pošla za svojim Ustavom, interesima, raspoloženjem građana, čašću i moralom”.

"Ne sumnjam da bi vlada imala istu poziciju u tom slučaju. Među ljudima koji nešto znače u srpskoj politici ne vidim nijednog koji bi zbog bilo koje mrkve priznao Kosovo i odrekao se svih žrtava koje su naši preci podnijeli zbog Kosova. Istodobno bismo se odrekli svega onoga što nas čini Srbima", rekao je Nikolić.

Nikolić je najavio da će inicirati izravan kontakt s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon najave da Moskva odustaje od projekta plinovoda “Južni tok”, ocijenivši da je Rusiju “izolirala ogromna zapadna mašinerija” te da su “Europa i Rusija danas u svađi i ići će na iscrpljivanje”.

U povodu prijepora s Hrvatskom zbog javnih istupa haškog optuženika Vojislava Šešelja, Nikolić je ocijenio da je “Hrvatska jedna zemlja prije, a druga poslije izbora” i da “nažalost, tamo rezultat na izborima još ovisi o ultranacionalnizmu”.

"Kad bi netko ovdje u kampanji rekao: zaustavit ćemo Hrvate, s njima ne možemo živjeti - taj ne bi prešao izborni prag. A u Hrvatskoj računa na pobjedu onaj koji kaže: ne damo Srbima ćirilicu i to da uče svoj jezik... Nisu mnogo odmaknuli od rata", rekao je Nikolić.

Komentirajući činjenicu da Šešelj od dolaska iz Haaga više napada njega nego premijera Vučića, Nikolić je poručio Šešelju da "neće proći" pokušaji da ih posvađa i podsjetio kako mu je Šešelj na odlasku u Haag rekao: "Nemoj me više slušati, meni će biti izmjenjena svijest u zatvoru". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene