Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko Kosova

Nikolić: Ako Europa želi da joj se Srbija pridruži mora izmijeniti dio izvješća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić zatražio je da Europska komisija izmijeni dio izvješća Europskom vijeću o Srbiji koji se odnosi na 'teritorijalni integritet Kosova'.

Kako je priopćeno iz ureda predsjednika Srbije, Nikolić je u  razgovoru europskom povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu rekao kako bi 'Europa, ako iskreno želi da joj se Srbija pridruži, trebala izmijeniti dio izvješća' upućenog Europskom vijeću u kojem se spominje da Srbija treba poštovati teritorijalni integritet Kosova.

'Time bi EU dokazala posvećenost statusnoj neutralnosti Kosova', rekao je srbijanski predsjednik, koji se sastao s Fueleom u Beogradu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

>> Nikolić: Ni jedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja!

U priopćenju iz Nikolićeva ureda navodi se i da je Fuele ponovio kako formulacija 'teritorijalni integritet' ne prejudicira status Kosova i naglasio kako je riječ o činjenici da se Europa protivi podjeli Kosova još od 2005. godine. Situaciju na Kosovu i Nikolić i Fuele ocijenili su 'iznimno delikatnom' i suglasili se da svaka formulacija s tim u vezi mora biti jasno precizirana.

U razgovoru je spomenuta mogućnost da Srbija već 2013. godine može započeti pregovore s EU o pristupanju, a Nikolić je istaknuo kako 'Srbija ne želi prolongirati ulazak u EU, stavljajući probleme pod tepih, već ih je spremna rješavati'.

'Srbija čini sve da se uvjeti koje je postavila EU ispune i to je dokazala konkretnim rezultatima u području reforme pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, a prije svega istinskom spremnošću da se odnosi između Beograda i Prištine normaliziraju i svi problemi riješe kroz izravne pregovore na najvišoj političkoj razini', navodi se u priopćenju iz ureda srbijanskog predsjednika.

Povjerenik za proširenje Stefan Fuele je u Beogradu razgovarao s najvišim srbijanskim dužnosnicima i dodatno razjasnio pojedine formulacije i ocjene iz Izvješća Europske komisije odnosno iz Strategije proširenja EU, u kojoj se spominje poštivanje teritorijalnog integriteta Kosova, formulacija na koju je Beograd dan ranije reagirao ocjenom da bi takvo stajalište moglo dovesti do zatvaranja dijaloga Beograd-Priština. Fuele je ponovio da formulacija nema veze sa statusom Kosova, već sa 'stajalištem EU-a da ne može biti podjele Kosova'. Fuele je svojim sugovornicima rekao da EU nema novih uvjeta za nastavak dijaloga i da bi dijalog, ako bi Srbija u njemu sudjelovala, bio statusno neutralan, ali da se EU protivi podjeli Kosova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene