Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimila ruska vojska

Nikad viđena snimka kao dokaz razorne moći najjačeg oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusi su do nedavno u svom arhivu čuvali snimku razorene Hirošime i Nagasakija, koju su zabilježili njezini vojnici nakon što je na ta dva grada bačena atomska bomba.

Ruska Vlada prvi je put objavila priloženu snimku na kojoj se vide razmjeri posljedice napada na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki koje su u kolovozu 1945. izvele američke vojne snage.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku''

Japanci su u subotu obilježili prvo atomsko bombardiranje u povijesti na čijoj je meti prije 71 godinu bila Hirošima, grad na jugu Japana kojega je gradonačelnik pozvao svijet na zabranu nuklearnog oružja.

6. kolovoz 1945., 8.15 sati

Dana 6. kolovoza 1945. u 8.15 sati po mjesnom vremenu američki bombarder B-29 "Enola Gay" bacio je na Hirošimu atomsku bombu nazvanu "Little Boy".

Najveći dio grada spaljen je u toplinskom valu u kojemu je temperatura dosezala 4000 Celzijevih stupnjeva.

Tisuće ljudi su poginule odmah, a druge su podlegle zadobivenim ozljedama, opeklinama i bolestima prouzročenim jakim radioaktivnim zračenjem, mjesecima ili čak godinama poslije. Od posljedica bombardiranja poginulo je ukupno 140.000 ljudi.

Tri dana nakon razaranja Hirošime, druga bomba "Fat Man" bačena je na Nagasaki. Japan je proglasio kapitulaciju 15. kolovoza, što je omogućilo završetak Drugog svjetskog rata.

U svibnju je Barack Obama posjetio mjesto stradanja, prvi je to predsjednik SAD-a koji je za svog mandata posjetio Hirošimu


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene