Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

O njima ne znamo ništa

NIKAD RIJEŠENI MISTERIJI 10 predmeta obavijenih velom tajne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnoge stvari i predmeti na našoj planeti pojavili su se tisućama, pa čak i milijunima godina prije no čto je čovjek počeo pisati i zapisivati ono što ga okružuje, odnosno predmetima i stvarima davati opis. No neke stvari će očito zauvijek ostati nerješeni misteriji.

Samo nekoliko priča može nas toliko zaintrigirati popun ovih oko kojih je nadvijen veo misterija, priče koje nikada nisu riješene. Kodovi, puzle i kripte oduvijek su privlačili našu pažnju. Pitanje zašto je neka poruka skrivena i dalje je misterij.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić pitao i premijera Mlinarić ljut zbog knjige: "Pustio sam dva dana da vidim hoće li itko reagirati" Slika nije dostupna Velike tajne NEMAJU OBJAŠNJENJE 10 najvećih neriješenih misterija svijeta

1. Disk iz Phaistosa

Priča o Disku iz Phatosa zvuči poput novog nastavka serijala Indiana Jones. otkrio ga je talijanski arheolog Luigi Pernier 1908. godine. Hijeroglifski zapis s Krete sastoji se od pečene gline u kojoj su uklesani tajanstveni simboli koji se smatraju nepoznatijim oblicima hijeroglifa. Vjeruje se da je izrađen oko 2000 godina prije nove ere, piše MNN.

TAJNE IZ DUBINA Jezive priče s pet misterioznih otoka

2. Shugborough natpis

Kada se promatra bez nekakvog predznanja, ovaj spomenik, rekli bismo, nije po ničemu poseban, Nalazi se u Staffordshireu u Velikoj Britaniji, a na njemu je slavna slika pastira autora Nicolasa Poussina. No kada bismo se približili skulpturi uočili bismo slijed slova DOUPSVAVVM, kod kojeg nitko nije preveo već više od 250 godina.

Smisao slova su rješavala neki od najvećih umova svijeta, među njima Charles Dickens i Charles Darwin. Prema nekim pretpostavkama kod su načinili vitezi Templari.

3. Tamam Shud

Jedna od najdubljih australskih misterija je Tamam Shud vraća nas u daleku 1948. godinu kade je na plaži Adelaide u Australiji pronađeno beživotno tijelo nepoznatog muškarca.

Osim što tijelo čovjeka nikada nije dobilo svoj identitet, prava misterija pojavila se kada je u ušivenom džepu njegovih hlača pronađen papirić na kojem je bilo ispisamo 'Tamam Shud'. Fraza koju neki poistovjećuju s pojmovima poput 'svršetka' i 'kraja'. Tamam Shud ujedno je i posljednji stih pjesme 'The Rubaiyat' autora Omara Khayyama koji je preminuo prije ovog mistrioznog događaja. Prema nekima riječi označuju poruku koja označava samoubojstvo. Ovaj misterij nikada nije riješen.

ZNANSTVENICI OTKRILI Što bi nam se dogodilo da upadnemo u crnu rupu?

4. Wow signal

Jedna ljetna noć 1977. za Jerryja Ehmana, volontera u projektu traženja izvanzemaljske inteligencije bila je šokantna. Noć kada je Ehman postao prvi čovjek koji je primio poruku izvanzemaljskog porijekla.

Ehman je skenirao radio valove iz svemira kako bi dobio bilo kakav signal bića s drugih planeta. Signali su dolazili na način zbog kojeg su se na papiriću uvijek ispisivale brojke od 1 do 4 u različitim nizovima i kombinacijama. A potom je uslijedio šok. Signal je trajao 72 sekunde, što je ujedno bilo i najduže moguće mjerenje koje su tadašnji aparati kojima se Elman služio mogli zapisati. Bilo je iznimno glasno i zvučalo je kao da dolazi s mjesta na kojem čovjek nikada nije bio. Duboko u svemiru, gotovo 120 svjetlosnih godina od naše Zemlje.

Među mnogim brojkama koje su se ispisivale na papiru pojavila se šifra 6EQUJ5 koju je Ehman odmah zaokružio i kraj toga napisao Wow!Kasnije je pokušavao ponovno locirati signal no nikada nije uspio. Do danas nitko ne zna od kuda je došao signal i što on predstavlja.

5. Voynichev rukopis

Ovaj misteriozan rukopis dobio je ime po poljsko- američkom knjižničaru, Wilfridu Voynichu koji je ovu misterioznu knjigu 1912. godine pronašao. Ova ilustrirana misteriozna knjiga od 240 stranica napisana je na jeziku kojeg nitko nikada nije preveo. Stranice knjige osim nepoznatog teksta ispisanog na nepoznatom jeziku obiluju ilustracijama u boji i prepune su nepoznatih dijagrama, čudnih događaja i biljaka koje se ne mogu povezati sa niti jednom vrstom.

Autor knjige nepoznat je baš kao i njezin sadržaj, no s obzirom na ugljen korišten pri ispisivanju stranica ove knjige, znanstvenici je smještaju u razdoblje između 1401. i 1438.

Stranice ove knjige postale su gral povjesničara i kriptografa, a teorije se sukobljavaju u razmišljanjima je li to bio početak moderne medicine, udžbenik alkemičara ili je pak djelo izvanzemljaca.

Nova fizika ili izvanzemaljci? Znanost ne može objasniti misteriozne signale iz svemira

6. Kryptos

Kodirana skulptura umjetnika Jima Sanborna, koja se nalazi na ulazu Sjedišta CIA-e u Virginiji. Ironija jest u tome da ni CIA nije uspjela u potpunosti razbiti kod. Skulptura sadrži četiri natpisa od kojih su 3 riješena, a četvrti i dalje ostaje misterij.

7. 'Beale šifra'

Skup tri poglavlja teksta koji navodno sadrži ključ dolaska na najtraženije mjesto svijeta. U njemu je zapisano mjesto gdje se nalazi zakopano zlato, srebro i nakit u vrijednosti od čak 63 milijuna dolara. Najveća tajna američke povijesti. Dio teksta nedostaje te se ne može otkriti točno mjesto u kojoj se blago nalazi. Blago je navodno pripadalo misterioznom čovjeku imena Thomas Jefferson Beale. Od tri poglavanja samo je ono središnje uspješno dešifrirano, a za to je poslužila upravo američka Povelja o nezavisnosti. Lokacija blaga nije napisana u tom drugom poglavlju. Pretpostavlja se da blago zakopano i dalje leži na nepoznatom mjestu.

8. Pisma Zodiaca

Zodiac slova niz su od četiri šifrirane poruke za koje se vjeruje da ih je napisao poznati serijski ubojica koji je 60-ih i 70-ih terorizirao stanovnike San Francisca. Poznati Zodiac ubojica vjerojatno je pisao šale za novinare i policajce. Zodiac nikada nije identificiran kao počinitelj baš kao ni tri od četiri poruke.

9. Georgia Guidetones

Nazvan američki Stonhenge, ovaj spomenik od granita pronađen 1979. godine te predstavlja još jednu veliku svjetsku misteriju. U kamenje je urezano 8 tekstova na 8 svjetskih jezika, engleski, španjolski, svahili, hindi, hebrejski, arapski, kineski i ruski koji donose zapovjedi za navodno nadolazeće novo doba, uz koja su urezana i astronomska značenja.

Jedno od 10 zapovijedi ispisanih na spomeniku nalaže 'zadržavanje svjetske populacije ljudi unutar broja od 500 milijuna', kako bi se održala ravnoteža s prirodom. Mnogi smatraju kako je riječ o kultu, a neki su zatražili da se spomenik uništi. Prema nekim teorijama zavjere navodno je riječ o 'tajnom Luciferovom društvu' koji poziva na novi svjetski poredak. Iako ne sadrži šifrirane poruke, svrha i podrijetlo ovog kamenja ostaju obavijeni velom tajne.

10. Rongorongo

Sustav tajanstvenih znakova 'glyphs' otkrivenih artefaktima na Uskršnjem otoku nazvan je Rongorongo. Mnogi vjeruju da znakovi predstavljaju izgubljeni sustav pisanja. Ostali su 'nečitljivi' baš kao i njihova prava poruka, a neki vjeruju da sadrže tajnu nastanka civilizacije na Uskršnjim otocima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene