Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proizvodnja zaustavljena

Zbog zakona iz 1868. Nijemci odbili isporuku ključnog dijela za novi američki bacač raketa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački proizvođač oružja Heckler & Koch odbija isporuku ključne komponente za novi ručni bacač granata američke vojske MX25.

Masovna proizvodnja novog američkog ručnog bacača granata XM25 je zaustavljena jer je njemačka tvrtka Heckler & Koch odbila dostaviti ključni dio, bojeći se da će to oružje udarati izravno po ljudima, pri čemu će se izravno kršiti međunarodni sporazum iz 19. stoljeća, izvijestila je DPA.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Slika nije dostupna LIJEČNICI U BLAGOM ŠOKU Prilično bizarna intervencija na hitnoj pomoći: Poskliznuo se na granatu pa mu se zabila u stražnjicu

Heckler & Koch se referiraju na međunarodni zakon iz 1868. godine, tj. konvenciju iz St. Petersburga koja kaže da se granate ne smiju ispaljivati direktno na osobu. Prema tom dokumentu, granata može biti bačena na zgradu ili u blizini neke osobe, ali ne direktno na ljude.

Naime, pametni ručni bacač granata XM25 namijenjen je uništavanju neprijatelja iza zaklona. Može se montirati na standardne vojničke automatske puške čime vojnicima povećava učinkovitost mogućnošću izbacivanja malih granata. XM25 ima pametni laserski ciljnik koji u sebi ima računalo koje programira municiju, pa kada vojnik uperi XM25 u smjeru neprijatelja laserskom ciljniku prepušta da procijeni kada će granata eksplodirati. Ima sustav za određivanje mete i kontrolu paljbe koji može na udaljenosti do 500 metara poboljšati vjerojatnost pogotka za 300 do 500 posto.

Njemačka tvrtka H&K je već dobila 33 milijuna eura za uslugu koju nije "isporučila", priopćila je američka tvrtka Orbital ATK koja već 12 godina radi na razvoju ovog oružja. Nijemci su isporučili mehanizam za lansiranje za prve testne modele, no nakon toga više nisu isporučili ništa. 

12 godina posvećenih razvoju XM25 moglo bi rezultirati - ničim, kažu u Orbital ATK grupi, pa su početkom veljače podnijeli tužbu u kojoj traže 23 milijuna eura odštete.

Za sada, H&K od ATK-a traže izjavu u kojoj će jamčiti da će poštovati konvenciju iz St. Petersburga. S druge strane, SAD nisu bile potpisnik na toj konvenciji i smatraju kako nisu zakonski obvezni poštivati tamo navedena pravila.

"Ta su pravila općeprihvaćena i SAD nije iznimka", kazao je čelnik H&K-a Norbert Scheuch. "Treba nam pravna sigurnost za tu isporuku, a sada je nemamo. Nije da mi ne želimo isporučiti naručene dijelove, mi ih ne možemo isporučiti".

Iz tvrtke ATK Orbital su odgovorili da "H&K traži izgovore za svoj neuspjeh".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene