Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nijemci i Austrijanci traže od Slovenije povoljnije vinjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skorašnje uvođenje vinjeta za vožnju na slovenskim cestama ponukalo je njemačke i austrijske auto klubove, ADAC i OeAMTC da apeliraju na Sloveniju da ponudi povoljnije alternative.

Njemački auto-moto klub ADAC prije mjesec dana zatražio je od slovenskog ministarstva prometa da uvede i mjesečnu vinjetu, ali odgovor iz Ljubljane još nije stigao.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Slovenija 1. srpnja uvodi vinjete za vožnju na autocestama i brzim cestama za sva osobna vozila. Najjeftinija vinjeta, ona za šest mjeseci, stajat će 35 eura. Godišnja vinjeta, koja će biti vezana za kalendarsku godinu, stajat će 55 eura.

ADAC smatra da su polugodišnje i godišnje vinjete posebice nepovoljne za inozemne vozače.

"Ubuduće će oni morati platiti 300 posto skuplju cestarinu", priopćio je ADAC, koji apelira na Slovence da uvede i mjesečnu vinjetu.

I austrijski OeAMTC nezadovoljan je slovenskim vinjetama. Turistima, koji se samo kratko zadržavaju u Sloveniji ili su tek u prolazu, mora se ponuditi jeftinija vinjeta, primjerice za tjedan ili za deset dana, zahtijeva OeAMTC.

Predstavnici austrijskog auto kluba podsjetili su da je Europska komisija 1996. zahtijevala od Austrije da u interesu turista uvede i mjesečne i tjedne vinjete. U slučaju Slovenije takav je angažman Europske komisije izostao.

Sustav vinjeta što ga planira Slovenija privremen je i stoga bi mogao biti prihvatljiv pod uvjetom da nikoga ne diskriminira, izjavio je u utorak u Brdu kod Kranja europski povjerenik za promet Jacques Barrot.

Vinjete će zamijeniti sadašnje naplatne kućice, ali samo za osobna vozila. Teretna će vozila i nadalje morati plaćati cestarinu na 27 naplatnih kućica.

Sustav vinjeta trebao bi vrijediti dok Slovenija ne uvede satelitsko plaćanje cestarine. Vlada planira njegovo uvođenje do kolovoza 2009. za teretna vozila, a za ostala vozila do kraja 2010.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene