Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakonski vlasnik

Želi zadržati nacističko blago otkriveno u njegovom stanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cornelius Gurlitt, vremešni Nijemac koji je u svom stanu u Muenchenu skrivao nacističko blago, neće ga se odreći bez borbe, piše internetski portal France 24.

Gurlitt (80) je u intervjuu tjedniku Der Spiegel rekao da je njegov otac, utjecajni trgovac umjetninama u nacističkom režimu, do slika došao legalnim putem i da je zajedno s ostalim potomcima zakoniti vlasnik. "Ništa neću vratiti dobrovoljno", rekao je. "Nadam se da će se čitava stvar brzo riješiti i da će mi slike konačno biti vraćene", istaknuo je.

Gurlitt, koji ima srčanih problema, tvrdi da je državnim tužiteljima što su ga istraživali zbog utaje poreza i pronevjere dao dovoljno dokumenata koji dokazuju njegovu nevinost. Kaže da je šokiran zbog neželjene pozornosti, uključujući fotoreportere koji ga opsjedaju kad izađe iz kuće, pa čak i kada kupuje namirnice u supermarketu.

"Ja nisam Boris Becker, što ti ljudi žele od mene?", pita se Gurlitt. "Sve što želim je živjeti s mojim slikama", dodao je. Gurlitt je sin Hildebranda Gurlitta, jednog od trgovaca umjetninama koje su nacisti ovlastili da prodaju oduzete i opljačkane umjetnine kako bi se domogli stabilnih stranih valuta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MISTERIJ VLAKA S NACISTIČKIM BLAGOM Stručnjaci tvrde: 'Nema vlaka!', ali lovci na blago imaju dokaze Slika nije dostupna Pod avaku cijenu ANGAŽIRANA I VOJSKA Svi žele pronaći misteriozni vlak s blagom

>> FOTO Ova su remek-djela ukrali nacisti

I dok je brojne slike prodao, dobar dio zadržao je za sebe. Vjerovalo se da je većina umjetnina izgubljena ili uništena, no pojavila se tijekom rutinske porezne inspekcije u Gurlittovom stanu u veljači 2012. Trenutno se nalaze na tajnoj lokaciji.

Njemačke vlasti provode istragu tvrdeći kako žele spriječiti pojavu lažnih vlasnika blaga, među kojima su slike Picassa, Matissea, Chagalla, Renoira i Delacroixa.

Židovske obitelji i muzeji, koji tvrde da su slike prije više od 60 godina otete iz njihovih kolekcija, kritizirali su činjenicu da je bio potreban njemački tjednik Focus da bi se napravilo to spektakularno otkriće ovoga mjeseca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene