Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije lako biti najbogatiji

9 priča koje otkrivaju koliko je vlasnik Amazona beskrupulozan

Jeff Bezos (Foto: AFP)
Jeff Bezos (Foto: AFP) Foto: Afp
Tvrtka Amazon je poznata u poslovnom svijetu kao nemilosrdna konkurencija, a to očito ima efekta jer su na najboljem putu da postanu prva kompanija na svijetu čija se vrijednost broji u bilijunima dolara.

U knjizi Brada Stonea: "The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon" koja je predstavljena u New York Timesu pokazuje da je Bezos, osnivač i predsjednik Uprave Amazona, zahtijevan šef.

Tirade i "teroriziranje" zaposlenika

Poznat je po izjavama tipa: "Jesi li lijen ili samo nesposoban?" kojima se redovito obraća svojim zaposlenicima. Stone je prikupio neke od njegovih podrugljivih opaska na račun podređenih.

"Oprosti, jesam li ja danas popio tablete za glupost?"
"Povjerio sam vam jako važan posao, a vi ste me opet iznevjerili."
"Zašto mi uništavate život?"
"Ako još jednom čujem taj prijedlog, ubit ću se."

Prezentacijom ga je teško zadiviti (a lako iznervirati)

Bivši programer Amazona Steve Yegge opisao je svoje iskustvo. Kada nešto trebate predstaviti direktoru, to je, kaže, kao da ste se našli u filmu o gladijatorima.
"To je izazov poslije kojeg se vraćate u pećinu da biste lizali rane", kaže Yegge.

Ukinuo je zaposlenima povlastice za gradski prijevoz da ne bi žurili na autobus

"Nije želio da im daje povoda da žure s posla kako bi uhvatili posljednji autobus", piše Stone.

Upozorio je kandidate za posao da “ovdje nije lako raditi”

New York Times izvijestio je o pismu koje je Bezos 1997. uputio dioničarima a u kojem stoji da je obavijestio kandidate za posao da u "Amazonu nije lako raditi" i da “im se može dogoditi da rade dugo, teško i pametno, ali da u Amazonu ne mogu birati dvije od tri navedene stvari".

Želi da Amazon proganja izdavačke kuće kao što bi “leopard jurio ranjenu gazelu”

Amazon optužuju zbog gotovo predatorskog stava prema drugim kompanijama, a u prilog tome govori i spomenuta Bezosova izjava.

Sastavio je tajne tehnološke timove koji rade jedni protiv drugih

David Loftesness, koji je radio kao programer u Amazonu, rekao je New York Timesu da je otkrio da je direktor kompanije "odobrio rad na alternativnoj tehnologiji" pretrage kako bi svi dali svoj maksimum.

Kupovinu kompanije usporedio je s egzotičnim jelom

Dok je s Mattom Rutledgeom, osnivačem stranice za online kupoprodaju Woot, doručkovao jelo od hobotnice, krumpira, slanine, češnjaka, jogurta i jaja, Bezos je navodno izjavio:
"Kada sam pogledao ovaj menu, pomislio sam ovo je nešto što nisam nikad probao i što ne razumijem. I rekao sam; moram za doručak jesti hobotnicu".

Angažirao je uglednog stručnjaka, a onda je ignorirao sve što je on rekao

Yagge je rekao da je Bezos "ozloglašeni mikromenadžer" koji je otjerao informatičara Larryja Teslera nakon što ga je vrbovao iz Applea. Umjesto da je surađivao s njim, Bezos je ignorirao sve što je ovaj rekao u tri godine.

Natjerao je zaposlene da osmisle cjelokupni novi sustav za posluživanje kupaca, pod prijetnjom da će dobiti otkaz

Yagge kaže da se trud isplatio i da je pomogao u transformaciji tehnološkog giganta. Bezosa naziva "strašnim piratom" zato što je 2002. zadao timovima "iscrpljujući zadatak".
"Uopće ga nisu interesirali - a ne zanimaju ga ni sada - ni dobrobit timova, niti koje tehnologije koriste, niti način na koji rade, sve dok ne zabrljaju", kazao je Yagge.

"Ali Bezos je još davno, prije većine u Amazonu, shvatio da Amazon mora biti platforma", piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Jeff Bezos - 2 VELIKI ZELENI ZID Njemu sitnica: Osnivač Amazona obećao basnoslovno bogatstvo za pošumljavanje Afrike Elon Musk Smjena na čelu liste Jeff Bezos više nije najbogatiji na svijetu, pretekao ga je čovjek koji je obećao milijune za obnovu slavne pariške katedrale

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene