Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki prosvjedi

Izbore obilježio kaos i nasilje, a oporba osporava još neproglašene rezultate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kaos i povremeno nasilje obilježili su najneizvjesnije predsjedničke izbore u Nigeriji otkako je prestala vojna vladavina u toj zemlji, a oporbeni čelnici u nedjelju osporavaju izborne rezultate iz južne savezne države iako još nisu ni proglašeni.

Oporbeni Kongres svih progresivaca (APC) u državi Riversu optužuje pristalice predsjednika Goodlucka Jonathana da stoje iza ubojstava oporbenih aktivista te glasanje u toj državi proglašavaju "prijevarom".

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati"

Osporavanje izbornih rezultata u Riversu, središtu nigerijske naftne industrije, stvara mogućnost osporavanja izbornih rezultata u cijeloj zemlji, pa otvara i mogućnost ponavljanja nasilja kakvo je izbilo poslije prošlih izbora 2011., kad je na većinski muslimanskome sjeveru zemlje ubijeno osamsto ljudi, a 65 tisuća je prognano.

Stotine prosvjednika nalaze se ispred zgrade glavnog izbornog povjerenstva u Port Harcourtu, a promatra ih više desetaka policajaca. Senator Magnus Abe optužuje vladajuću stranku za zastrašivanje.

"U Riversu nije bilo izbora", rekao je za Reuters APC-ov promatrač izbora Achinike William-Wobodo i zatražio ponavljanje izbora.

Reuters ocjenjuje da bi oporba mogla osporiti izbore i drugdje jer je Rochas Okorocha, APC-ov guverner južne savezne države Imoa, na televiziji osudio način na koji su u njegovoj regiji izbori provedeni i vojsku optužio za miješanje u izborne rezultate.

Od subote predsjednički izbori u Nigeriji protječu uz tehničke probleme te dio birališta nije ni otvoren, a u napadu na biračko mjesto na sjeveru zemlje život su izgubile dvije osobe. Pripadnici islamističke skupine Boko haram, uzvikujući "Upozorili smo vas da ne sudjelujete u ovim izborima", napali su biračko mjesto u pokrajini Gombe na sjeveru zemlje i ubili dvije osobe, javio je AFP.

Krvavi izbori: 'Upozorili smo vas da ne sudjelujete'

Napadi bez žrtava zabilježeni su i u drugim dijelovima zemlje, prenosi Reuters. Bomba je eksplodirala u gradu Awka na istoku zemlje na biračkom mjestu u osnovnoj školi, ali nije bilo žrtava kao ni u eksploziji bombe u Enuguu nekoliko sati prije početka izbora.

Hakeri su srušili internetsku stranicu nigerijskog izbornog povjerenstva upozoravajući nigerijske dužnosnike da ne namještaju izbore.

Na biralištima je zabilježeno dosta tehničkih problema s glasanjem uz pomoć biometrijskih kartica pa tako isprve nije uspio glasati ni predsjednik Goodluck Jonathan koji je strpljivo čekao u svom rodnom selu da sustav prepozna njegovu biomtetrijsku karticu a onda su ga članovi izbornog povjerenstva ipak ručno evidentirali.

Na izborima koji se smatraju najneizvjesnijim u povijesti te afričke države natječu se kao glavni kandidati aktualni predsjednik, kršćanin s juga Goodluck Jonathan (57) i musliman sa sjevera Muhammadu Buhari (72).

Birališta se zatvaraju kad i posljednja upisana osoba da svoj glas. Diljem zemlje raspoređeno je oko 150 tisuća birališta, a pravo glasa ima 68,8 milijuna birača.

Nigerija je najveće afričko gospodarstvo i jedna od zemalja s najviše nasilja na kontinentu. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene