Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namješteni rezultati?

Maduro brani sporne izborne rezultate, oporba podijeljena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro stao je u utorak u obranu izbornog sustava te zemlje, kojega je najzvao "najsigurnijim" na svijetu, nakon što se oporba podijelila u priznavanju razočaravajućih rezultata regionalnih izbora na kojima su vladajući socijalisti u nedjelju izvojevali premoćnu pobjedu.

Unatoč širenju nezadovoljstva zbog gospodarske situacije i suprotno ispitivanjima javnog mnijenja, Madurova je vladajuća stranka PSUV na nedjeljnim regionalnim izborima dobila 17 od ukupno 23 guvernera u zemlji. Zapanjena porazom koji dovodi u pitanje njezinu pobjedu na predsjedničkim izborima 2018., oporbena koalicija demokratskog jedinstva MUD odbila je priznati rezultate izbora, proglasivši ih namještenima, čemu su se priklonile i Sjedinjene Države.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Nova tv d.d. Pravila - Izborna kampanja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

Iako se koalicija žalila na niz nepravilnosti - od zloporabe državnih resursa do nagle selidbe izbornih mjesta što dalje od oporbenih uporišta - do sad nije podastrijela detaljne dokaze ikakvih malverzacija s glasačkim listićima. Neki oporbenjaci priznaju kako veliku ulogu u takvim rezultatima igra činjenica da njihovi pristaše, razočarani neuspjehom uličnih prosvjeda kojima se ranije ove godine pokušalo svrgnuti Madura, nisu ni izašli na glasovanje.

Suprotno službenom stajalištu koalicije, poraz su priznala dvojica oporbenih kandidata, Henri Falcon u državi Lara i Alejandro Feo La Cruz u Carabobu. Obojica su kritizirali izborne "nepravilnosti", također priznajući da su mnogi demoralizirani glasači oporbe naprosto "ostali kod kuće". "Potrebna nam je hrabrost da prepoznamo istinu u nevolji", rekao je Falcon.

Najsnažnije kritike na račun izbornih rezultata dolaze iz Washingtona, koji je Madurovu vladavinu nazvao "diktatorskom". Nekoliko je europskih zemalja također izrazilo zabrinutost, dok je 12 zemalja Latinske Amerike predvođenih Peruom osudilo "prepreke, prijetnje, manipulacije i nepravilnosti".

Nakon niza gospodarskih i mjera usmjerenih protiv visokih venezuelanskih dužnosnika, Washington razmatra uvođenje dodatnih sankcija Venezueli, što je mogućnost o kojoj raspravlja i Europska Unija. Venezuelanski državni čelnici odbijaju optužbe o izbornoj prijevari. "Izborni sustav Venezuele najsigurniji je i najkontroliraniji sustav u svijetu", izjavio je Maduro, a američkom predsjedniku Donaldu Trumpu poručio je: "Ja nisam diktator, već skromni radnik. Imam brkove i izgledam kao Staljin, ali ja nisam on". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene