Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bez mogućnosti popravka"

Škotska premijerka: Ignoriranje novog referenduma moglo bi razbiti strukturu UK-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opetovano odbijanje britanske premijerke da razgovara o referendumu o škotskoj neovisnosti moglo bi uništiti ustavnu strukturu Ujedinjenog Kraljevstva "bez mogućnosti popravka", reći će škotska premijerka Nicola Sturgeon Škotskoj nacionalnoj stranki (SNP) u subotu.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon će i dalje inzistirati na održavanju novog referenduma o škotskoj neovisnosti, kao što je najavljeno ranije ovog tjedna, te se očekuje da će u srijedu dobiti pristanak škotskog parlamenta da se glasanje održi nakon što se odrede okolnosti izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, no prije no što se ono doista ostvari.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za neovisnost nikad više Škota Kuha u Velikoj Britaniji, škotska premijerka oštro poručila: "Škotska se želi vratiti u Europsku uniju kao samostalna država" Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Buran dan u parlamentu Britanski zastupnici odbili dogovor Therese May: Doznajte odgovore na neka od najvažnijih pitanja o sudbini Brexita

Britanska premijerka Theresa May po britanskom ustavu mora potpisati svaku pravno obvezujuću odluku škotskog parlamenta, a prošlog tjedna je poručila Sturgeon da "sada nije vrijeme" za novo glasanje o neovisnosti.

"Prkositi odluci škotskog parlamenta bi za premijerku May značilo kraj bilo kakve ideje o Ujedinjenom Kraljevstvu kao partnerstvu jednakih punog poštovanja", izjavit će Sturgeon. "Ona ima vremena ponovno razmisliti i nadam se da hoće. Ako se brine o vremenu, s razlogom, voljna sam raspravljati o tome".

Dvije strane se spore samo nekoliko dana uoči pokretanja članka 50. Lisabonskog sporazuma Europske unije kojom će početi iznimno kompliciran proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva Unije.

Prošlogodišnjom referendumskom odlukom o izlasku iz Europske unije znatno je promijenjen politički krajolik i uzdrman odnos između četiri zemlje Ujedinjenog Kraljevstva. Engleska, najmnogoljudinija zemlja te države, zajedno je s Walesom glasala za izlazak, dok su Škoti i Sjeverni Irci glasali za ostanak.

Sturgeon je u petak na škotskoj televiziji rekla da i dalje postoje opcije ako May odbije potpisati odluku, no nije htjela reći o kojim se opcijama radi.

Neki delegati govore o mogućnosti savjetodavnog referenduma, odnosno o referendumu koji nema potvrdu britanskog parlamenta.

"Ovo je proces koji se vodi korak po korak. Ako pošaljemo pismo May, a ona ga vrati neotvorenog, onda imamo vladu Ujedinjenog Kraljevstva koje ne razgovara sa škotskim parlamentom", ističe izvor iz SNP-a.

"Tada je riječ o ustavnoj krizi ili nečemu vrlo slično tomu", dodaje.

Škotski glasači su na referendumu 2014. odbili neovisnost s 10 posto razlike, ali je tema secesije i dalje vrlo aktualna. Sturgeon je prošle godine pobijedila na izborima na temelju manifesta koji je uključivao mogućnost novog referenduma ako se dogodi promjena u okolnostima, poput toga da se "Škotska izbaci iz Europske unije protiv svoje volje".

"I dalje možemo odlučiti kojim ćemo putem krenuti", istaknut će Sturgeon.

"Kakva god bila naša različita mišljenja o neovisnosti, svi se možemo ujediniti oko ovog jednostavnog načela: budućnost Škotske mora biti odluka Škotske". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene