Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredno stanje u New Delhiju

Otrovni smog obavija grad: Škole zatvorene, građevinski radovi zaustavljeni, uvodi se vožnja ''par-nepar''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indijska prijestolnica proglasila je u četvrtak izvanredno stanje zbog zagađenja, dok otrovni smog obavija New Delhi već treći dan zaredom, a kvaliteta zraka pogoršava se iz sata u sat.

Paljenje ilegalnih usjeva na farmama u državama koje okružuju New Delhi, ispušni plinovi iz vozila u gradu s ograničenim javnim prijevozom i prašina od građevinskih radova prouzročili su tu krizu, koja se pojavljuje svake godine.

Pročitajte i ovo Zagađenje zraka u Indiji - 5 Indeks kvalitete "jako loš" Oni maske ne nose samo zbog koronavirusa: U ovom velikom gradu građani zbog zraka strahuju za svoje zdravlje Slika nije dostupna Užas u New Delhiju Pakao u indijskoj tvornici: Vatra je buknula dok su radnici spavali u zgradi, poginulo više od 40 ljudi

Ove godine tom problemu pogoduju i vremenski uvjeti bez daška vjetra i oborina, priopćila je meteorološka služba.

Stanovnici se žale na glavobolje, kašalj i da ih peku oči.

"Želio bih poručiti ljudima da će središnja vlada učiniti sve što je moguće kako bi došlo do poboljšanja kvalitete zraka u Delhiju", rekao je savezni ministar za okoliš Harsh Vardhan. Vlasti su suočene s kritikama zbog toga što nisu poduzele korake za rješavanje tog problema koji se javlja svake godine.

New Delhi je u srijedu naredio zatvaranje svih škola do kraja tjedna kako bi zaštitio dišne puteve djece zbog strašnog zagađenja. "Zbog pogoršanja kvalitete zraka u Delhiju ne može biti kompromisa oko zdravlja djece. Naredili smo zatvaranje svih škola u Delhiju do nedjelje", napisao je Manish Sisodia, zamjenik glavnog ministra regije Delhija.

Grad će od idućeg tjedna ograničiti vožnju automobilima. Od ponedjeljka se uvodi vožnja "par-nepar". Kamionima je već zabranjen ulazak u grad, građevinski su radovi zaustavljeni i cijene parkirne karte učetverostručile su se kako bi se prisilili građani da koriste javni prijevoz.

Međutim, stručnjaci kažu da te mjere neće donijeti trenutno olakšanje.

New Delhi s oko 19 milijuna stanovnika Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) redovno svrstava među najzagađenije gradove na svijetu, a izgleda da planovi za poboljšanje kvalitete zraka zasad ne daju rezultate.

Smog je okovao grad i liječnici su upozorili na zdravstvenu krizu savjetujući građanima da ne izlaze van ako nije nužno.

Čelnik New Delhija Arvind Kejriwal rekao je da je grad postao "plinska komora". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene