Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatna spoznaja

Novi detalji nesreće: Neiskusan pilot VJEŽBAO slijetanje?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do nevjerojatne spoznaje došli su istražitelji zrakoplovne nesreće u San Franciscu. Pilot zrakoplova koji se srušio u subotu imao je malo iskustva i vježbao je slijetanje.

Pilot Boeinga 777 južnokorejske zrakoplovne tvrtke Asiana Airlines imao je gotovo 10 tisuća sati leta. Međutim, za upravljačem tog tipa zrakoplova proveo je samo 43 sata i prvi put ga je pokušao spustiti u San Francisco. Asistirao mu je iskusniji pilot.

Pročitajte i ovo Vojni avion (Foto/Arhiva: AFP) Letačka obuka Srbija: Pilot poginuo u padu vojnog zrakoplova, kopilot teško ozlijeđen Slika nije dostupna Udari vjetra i do 115 km/h Dramatična snimka: Zbog jakih udara vjetra pilot jedva uspio sletjeti, ljuljali se kao na brodu

>> VIDEO DRAMATIČNA SNIMKA: Slučajni prolaznik snimio avionsku nesreću

'Čuo se poziv za još jedan krug jednog člana posade sekundu i pol prije udara. To znači da nisu željeli sletjeti, nego povećati brzinu, napraviti krug i pokušati ponovno sletjeti', rekla je Deborah Hersman, američka agencija za sigurnost zračnog prometa.

Istražitelji: Zrakoplov je letio prenisko i presporo

Istražitelji kažu da je prerano za nagađanja o točnom uzroku nesreće. Ipak utvrdili su da je zrakoplov letio prenisko i presporo. Pokušaj povećanja brzine nije uspio. Rep letjelice udario je u tlo i odlomio se. Zrakoplov se zaustavio pored piste.

'Očekivao sam da će se to dogoditi jer smo bili niže nego inače. Nije bilo nikakvog upozorenja. U posljednji trenutak čuo sam motor zrakoplova. Vjerojatno je pilot pokušavao ubrzati i podignuti ga, ali nije uspio. Čvrsto sam se držao. Udarac je bio toliko jak. Da nisam imao dodatni pojas, vjerojatno bih udario u strop', rekao je putnik Eugene Rah.

U nesreći su poginule dvije kineske učenice koje su sjedile u repu zrakoplova. Američki istražitelji provjeravaju mogućnost da je jednu od njih pregazilo vozilo hitnih službi. Ozlijeđeno je više od 180 osoba. 30-ak je i dalje u San Franciscu. Osmero je u kritičnom stanju.

'Vidjeli smo mnogo trbušnih ozljeda i lomova kralježnice. Neke su izazvale paralizu. Bilo je ozljeda glave i raznih vrsta ortopedskih ozljeda', rekla je Margaret Knudson, iz opće bolnice u San Franciscu. Zrakoplov s 307 putnika i članova posade letio je iz Šangaja u Kini preko Seula za San Francisco. Dio se već vratio kućama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene