Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za turizam

Neum ne želi ratne brodove u zaljevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik Živko Matuško sumnja da iza inicijative za uplovljavanjem ratnih brodova stoji bošnjačka vlast koja želi luka u Neumu i izlaz na more.

Načelnik općine Neum Živko Matuško usprotivio se u srijedu novom uplovljavanju stranih ratnih brodova pred početak turističke sezone tvrdeći da se time onečišćuje okoliš u neumskome zaljevu, a vlasti u Sarajevu pokušavaju na taj način potencirati izgradnju luke u Neumu što lokalne vlasti odbijaju.

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti

''Uplovljavanje bilo kakvih brodova u naš zaljev dovodi do ekološkog zagađenja podmorja, a prije svega uništava razvoj općine Neum koji se bazira na turizmu', navodi se u priopćenju neumskoga načelnika.

Pojasnio je da je nedavno stigla najava o uplovljavanju ratnoga broda u Neum, što je on ocijenio neprihvatljivim te izrazio sumnju da su takve inicijative povezane sa zahtjevima bošnjačkih vlasti da u Neumu grade luku i traže izlaz na otvoreno more.

'Sumnja se da želje i inicijative određenih krugova u Sarajevu, da u Neumu izgrade luku, i dalje postoje. Suvišno je i govoriti da bi takav čin značio propast neumskog turizma, i svih turističkih djelatnosti od kojih većina građana živi', dodao je Matuško.

Najmanje dva puta godišnje vojni brodovi uplovljavaju u neumski zaljev. Najčešće su to brodovi turske i američke vojske. Kako se doznaje za sredinu srpnja su u neumski akvatorij trebala uploviti dva turska vojna broda i tamo biti smješteni između 14. i 19. srpnja, kada se u tome jedinom pomorskom gradiću u BiH održava regata lađa.

Pelješki most ipak je najbolje rješenje?!

Općinsko vijeće Neuma je još 2010. godine pozvalo predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini da trajno onemoguće uplovljavanje ratnih, teretnih i putničkih brodova u neumski akvatorij, u cilju zaštite Neuma kao turističkog i ekološki zaštićenog područja.

Kako je u priopćenju pojasnio načelnik Matuško, vode neumskog akvatorija su plitke, more duboko zalazi u kopno, zaklonjeno je Klekom, Pelješcom i Hvarom zbog čega se otpadne vode, smeće, gorivo, mazivo i druge otrovne tvari koje ispuštaju brodovi, dugo vremena zadržavaju u tim vodama.

Bošnjačke političke stranke, uključujući i Pomorsko društvo iz Sarajeva, zagovaraju izgradnju luke u Neumu te inzistiraju na izlasku brodova iz BiH na međunarodno more kroz vodeni koridor u Hrvatskoj. Zbog toga se inzistira da Pelješki most bude dovoljno visok kako bi ispod njega mogli prolaziti veći brodovi. Vlasti u Neumu se oštro protive izgradnji luke te ne uvjetuju izgled Pelješkoga mosta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene