Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izvještaji prenapuhani'

Netanyahu: Nesuglasice s Obamom prenaglašene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči nedjeljnog govora američkog predsjednika pred proizraelskom skupinom koja bi Baracka Obamu mogla hladno dočekati, izraelski je premijer Benjamin Netanyahu izjavio kako ne postoji kriza u izraelsko-američkim odnosima.

'Izvještaji o neslaganju veoma su prenapuhani', prenio je u subotu glasnogovornik Netanyahuove riječi. Obama se priprema za govor na godišnjoj skupštini proizraelskih lobista iz organizacije AIPAC-a u Washingtonu. 'Istina je da postoje neslaganja u mišljenju, ali ta su (neslaganja) među prijateljima', prenio je glasnogovornik riječi izraleskoga premijera.

Čini se, piše Reuters, da Netanyahu nastoji obuzdati ljutnju prema američkom predsjedniku i smanjiti štetu nastalu u petak njihovim otvorenim neslaganjem oko teritorijalnih startnih pozicija u mirovnim pregovorima koji bi morali na kraju dovesti do stvaranja nezavisne palestinske države.

Obama je bio predložio da se počne na temelju izraelskih granica iz 1967., a taj je prijedlog naišao na glasno negodovanje u Izraelu. Jedna je desničarska skupina za nedjelju sazvala i prosvjede protiv Obame pred američkim veleposlanstvom u Tel Avivu. No, neki izraelski mediji postavljaju pitanje je li i sam Netanyahu potaknuo tu krizu.

Iako se činilo da je izraelski premijer iznenađen Obaminim govorom, u nedjelju su objavljeni tekstovi koji pokazuju da je za prijedlog znao 24 sata ranije te da je nazvao Washington i pokušao Obamu nagovoriti da se predomisli, ali bez uspjeha. (Hina)

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu s komadom drona (Foto: AFP) U MÜNCHENU Netanyahu mašući komadom oborenog drona uputio oštru prijetnju Iranu: "Prepoznajete li ga? Vaš je!" Slika nije dostupna Ranije dao ostavku Izrael podigao optužnicu protiv bivšeg ministra Liebermana

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene