Obavijesti Video Pretražite Navigacija
električna ograda na granici

Netanyahu upozorava na prijetnju koja je gora od džihadista

Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Foto: Afp
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio u utorak da je električka ograda na izraelsko-egipatskoj granici spasila Izrael od džihadističkih napada i od dolaska velikog broja afričkih migranata što je nazvao "najgorom" prijetnjom.

"Bez te ograde bili bismo izloženi ozbiljnim napadima terorista sa Sinaja i, što je još gore, dolasku velikog broja ilegalnih afričkih migranata", rekao je Netanyahu na tiskovnoj konferenciji posvećenoj razvoju izraelskog juga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da u Izraelu živi 42.000 afričkih migranata, uglavnom iz Sudana i iz Eritreje.

Uglavnom su došli nakon 2007. ušavši s egipatskog Sinaja, gdje je granica s Izraelom tada bila propusna.

Vladin plan predviđa skori izgon tisuća afričkih migranata koji su ilegalno ušli u zemlju.

"Govorimo o demokratskoj židovskoj državi, ali kako postići da ostane židovska s 50.000 do 100.000 migranata na godinu?", upitao se Netanyahu.

Izraelska vlada je 2010. odobrila izgradnju električne ograde između Egipta i Izraela kako bi spriječila ilegalnu imigraciju, krijumčarenje droge i oružja te "ulazak terorista".

Ograda čija je izgradnja završena 2014., duga je 242 km, od krajnjeg juga Pojasa Gaze do grada Eilata.

Egipatske oružane snage su 9. veljače počele veliku protudžihadističku kampanju usmjerenu na poluotok Sinaj gdje skupina Islamistička država (IS) snažno djeluje. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene