442239
442239
442239
442239
442239

ŽELI ZATOPLITI ODNOSE SA ZEMLJOM U KOJOJ MU JE UBIJEN BRAT Netanyahu na rijetko viđenoj turneji

  • , 04.07.2016., 16:46
  • Autor:
  • komentara

"Krećem u povijesni posjet Africi", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prije polaska.

 
 
 
 
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)

Premijer Benjamin Netanyahu počeo je u ponedjeljak u Ugandi jednu od rijetkih turneja po subsaharskoj Africi gdje će nastojati zatopliti izraelsko-afričke odnose te nazočiti obilježavanju 40. godišnjice jedne od najodvažnijih operacija izraelskih specijalaca, u kojoj jedina izraelska vojna žrtva bio njegov stariji brat.

"Krećem u povijesni posjet Africi", rekao je izraelski premijer prije polaska.

Mnoge afričke države distancirale su se 60-ih godina od Izraela zbog ratova koje je vodio na Bliskom istoku od 1967. do 1973., te zbog veza koje je održavao s Južnoafričkom Republikom, tada zemljom apartheida.

Nakon Ugande, Netanyahu će posjetiti Keniju, Etiopiju i Ruandu.

"Izrael je bio na afričkoj crnoj listi zbog političkih pritisaka brojnih zemalja u koje smo bili upleteni 60-ih i 70-ih i trebalo je vremena da se to promijeni", rekao je Netanyahu za Daily Monitor te zapitao "zbog čega ne promijeniti taj apsurd".

Izrael želi od afričkih zemalja dobiti potporu u međunarodnim organizacijama i ustanovama u kojima ga se oštro kritizira zbog okupacije palestinskih područja ili nuklearnih aktivnosti.

Netaynahu će u Ugandi sudjelovati na regionalnom minisummitu o sigurnosti i terorizmu s predsjednicima Kenije, Ruande, Etiopije, Južnog Sudana, Zambije i Malavija.

Izrael planira otvoriti urede Izraelske agencije za međunarodni razvoj u četiri zemlje koje će premijer posjetiti radi jačanja diplomatske, gospodarske i sigurnosne suradnje.

Operacija Entebbe iz 1976.

Netanyahu će s još 500 bivših vojnika koju su sudjelovali u samoj akciji nazočiti obilježavanju 40. godišnjice "operacije Entebbe" kojom su 4. srpnja 1976. izraelski komandosi oslobodili putnike iz otetog zrakoplova Air Francea. Oteli su ih palestinski militanti i članovi njemačke krajnje ljevice koji su skrenuli let Tel Aviv-Pariz i primorali pilota oda sleti u zračnu luku Entebbe u Ugandi, tada pod vlašću diktatora Idija Amina.

Otmičari su zahtijevali oslobađanje 53 Palestinaca ili njihovih simpatizera iz zatvora u više zemalja. Tadašnja izraelska vlada simulirala je da vodi pregovore no istodobno je tajno pripremala oslobodilačku akciju.

Leteći nisko četiri zrakoplova Herculesa izbjegla su saudijske, egipatske i sudanske radare i neopaženo stigla do zračne luke Entebbe nakon 3.600 kilometara leta.

U prepadu na aerodromsku zgradu komandosi su oslobodili 102 od 105 preostalih talaca, uglavnom Izraelaca ili putnika židovske vjere.

U akciji su poginula tri taoca, 20 ugandskih vojnika te sedam otmičara. Jedina žrtva u elitnoj izraelskoj postrojbi bio je njezin zapovjednik, pukovnik Yonathan Netanyahu, stariji brat današnjeg premijera. Cijela operacija od slijetanja do polijetanja s oslobođenim taocima trajala je 53 minute.

Osim logističke podrške kenijske vlade, koja je tada bila ljuti protivnik ugandskom predsjedniku Aminu i omogućila je izraelskim zrakoplovima da u najvećoj tajnosti u povratku slete u Nairobi, Izraelcima je pomogao i nacrt terminala zračne luke koji je gradila izraelska tvrtka.

Idi Amin iz cijele je operacije izašao duboko ponižen. O operaciji Entebbe, jednoj od najodvažnijih koju su izvele izraelske specijalne snage, snimljen je niz filmova i televizijskih filmova. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se