Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti glad

Nestašica hrane u Siriji, ugroženo oko milijun ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U UN-ovom Svjetskom programu za hranu kažu da je oko milijun Sirijaca u području najžešćih borbi suočeno s nestašicom hrane.

Oko milijun Sirijaca suočeno je s nestašicom hrane, većina u područjima sukoba, zbog ograničenja koja je u distribuciji pomoći nametnula sirijska vlada, rekli su u utorak Ujedinjeni narodi.

Pročitajte i ovo Glad u Pojasu Gaze Sve više slučajeva pothranjenosti Svjetska organizacija tvrdi da bi pojas Gaze mogao brzo prijeći prag gladi Slika nije dostupna Da se krv sledi u žilama AMATERSKI VIDEO Trenutak u kojem bombe padaju na predgrađe Damaska i Alep

UN-ov Svjetski program za hranu (WFP) svakog mjeseca isporuči hranu za oko 1,5 milijuna ljudi u Siriji, što je nedovoljno s obzirom da se procjenjuje da takvu pomoć treba još 2,5 milijuna ljudi, rekla je glasnogovornica WFP-a Elisabeth Byrs. Posebice nedostaje kruha i goriva.

>> Izrael podiže antiterorističku ogradu na granici sa Sirijom

WFP ne može povećati pomoć jer je samo nekoliko humanitarnih organizacija dobilo ovlaštenje da dijele pomoć u Siriji. "Naš glavni partner (Crveni polumjesec) je već prenapregnut i nema kapacitete za daljnje širenje", rekla je Byrs na konferenciji za tisak u Ženevi.

Dugi redovi pred pekarnicama sada su uobičajeni u mnogim dijelovima Sirije, a dolaze i izvješća o nestašicama brašna u mnogim dijelovima zemlje zbog šteta na mlinovima koji su većinom na području Alepa na kojem se vode borbe, rekla je.

"WFP radi dogovore za uvoz goriva za humanitarne potrebe, kako bi se riješio utjecaj znatne nestašice goriva u cijeloj zemlji koja utječe na mogućnosti agencije da pravovremeno transportira hranu, od luke do postrojenja za pakiranje i nađe kamione koji će prevesti hranu koju treba podijeliti", rekla je.

Ujedinjeni narodi su prošlog mjeseca uputili poziv da se prikupi 1,5 milijardi dolara kako bi se pomoglo milijunima Sirijaca koji trpe, kako je ocijenio UN, uslijed dramatičnog pogoršavanja humanitarne situacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene