Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski ministar vanjskih poslova

Neriješena granična pitanja ključni su izazov za stabilnost Balkana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu u Trstu, gdje je u sklopu slovenskog izaslanstva pod vodstvom premijera Mire Cerara sudjelovao na trećem summitu njemačke Berlinske inicijative, da su neriješena granična pitanja jedan od ključnih izazova za stabilizaciju Balkana.

"Znamo da u okviru nekadašnje Jugoslavije granice nisu bile definirane i da praktično unutar zapadnog Balkana, bez obzira na to što imamo nove države, ostaje niz otvorenih graničnih pitanja koja ni nakon 26 godina nisu riješena", kazao je u izjavi slovenskim novinarima koji prate skup u Trstu šef slovenske diplomacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Mi smo nepristrani' U Sloveniji pale ostavke zbog tajnih razgovora o arbitraži koji su procurili u javnost Slika nije dostupna Prva rasprava u proljeće Hrvatska i Slovenija odgovorile na podneske arbitražnom sudu

Granična i ostala dvostrana pitanja se, po Erjavčevim ocjenama, i inače rješavaju presporo, zbog čega je, kako je istaknuo, potrebno ojačati nastojanja u tom pravcu i svestrani dijalog.

O pitanjima odnosa dviju država, pa i o suprotnim stajalištima Slovenije i Hrvatske u pogledu arbitražne presude koju su o graničnom prijeporu Slovenije s Hrvatskom donijeli međunarodni arbitri, prije toga su u Ljubljani na svom sastanku razgovarali slovenski premijer Miro Cerar i predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković, složivši se da je unatoč razlikama u pogledu na otvorena pitanja potreban dijalog.

Najavili su svoj ponovni susret i nastavak dijaloga u rujnu ove godine, a Plenković je Cerara pozvao u posjet Hrvatskoj.

Erjavec je pak u Trstu na marginama summita o problematici ekonomskog razvoja i stabilizacije Balkana razgovarao i s britanskim ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom, te europovjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom.

Erjavec je u tim razgovorima naglasio potrebu poštivanja međunarodnih ugovora, uvažavanja odluka arbitražnih sudova i primjene europskih principa vladavine prava. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene