Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobi u prijestolnici

VIDEO Novi neredi u Sloveniji: Miran prosvjed u Ljubljani prerastao u nasilje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U središtu Ljubljane nekoliko je sati trajao miran prosvjed više tisuća građana nezadovoljnih socijalnom i ekonomskom situacijom. No, predvečer je sve zasjenila skupina od nekoliko desetaka huligana.

U Ljubljani su danas preko Facebooka organizirani prosvjedi na kojima se u središtu grada prema procjenama okupilo između pet i deset tisuća ljudi nezadovoljnih socijalnom i ekonomskom situacijom u državi. Osim u Ljubljani, danas su manji prosvjedi zabilježeni i u Kopru, Velenju, Novoj Gorici i nekim drugim mjestima.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Slika nije dostupna nema veće štete Prosvjednici u Ljubljani pokušali upasti u medijsku kuću, razbili staklo na vratima. Napadnut je i snimatelj

>> 'Dovoljna je šibica da se Slovenija zapali'

Nakon nedavnih nasilnih demonstracija u Mariboru, u glavnom su se gradu dijelili leci s uputama za mirno prosvjedovanje, a mnogi su na skup, koji je u 16 sati počeo na Kongresnom trgu, došli noseći ruže. Policija je postavila zaštitne ograde u obližnjoj Šubičevoj ulici, u kojoj se nalazi zgrada parlamenta.

Uz razne povike protiv vlasti, ali i političara općenito, prosvjed je tekao uglavnom mirno, a nakon 17 sati većina okupljenih otišla je na Trg Republike, s kojega pogled puca na zgradu parlamenta. Prema izvješćima slovenskih medija, ondje su se oko 18 sati čule detonacije petardi, a policija je istovremeno izvijestila da je u obližnjem parku Tivoli pronašla više izrovanih granitnih kocki.

Oko 18:30 sati situacija je postala napeta. Među prosvjednicima se pojavilo nekoliko desetaka maskiranih i u crno odjevenih mladića koji su prema policiji počeli bacati razne predmete, pirotehnička sredstva, navodno i 'topovske udare'. Veći dio mirnih prosvjednika sklonio se ustranu čekajući smirivanje situacije i izvikujući poruke poput: 'Huligani, gubite se! Ovo nije vaš, ovo je naš prosvjed!'.

Policija je napravila živi zid prema zgradi parlamenta te je dobila pojačanje na konjima kako bi lakše pohvatali izgrednike. Neko je vrijeme trajalo naganjanje po ulicama i u obližnjem parku, upotrijebljen je i suzavac.

Prema podacima policije koja je prilikom rastjerivanja nasilnog dijela prosvjednika pred parlamentom i na Kongresnom trgu upotrijebila suzavac i vodeni top, ozlijeđeno je 10 do 15 policajaca a uhićeno je 14 osoba. Prema neslužbenim podacima, u ljubljanski klinički centar primljeno je 6 osoba s lakšim ozljedama.

Prosvjedi će se po najavama nastaviti i idućeg tjedna, najprije u ponedjeljak opet u Mariboru.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene