Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u Sarajevu

Napadač na ambasadu SAD-a u pohod krenuo kako bi osvetio Gadafija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliki je rizik postojao najbolje govori činjenica da je napadač u prsluku imao još dvije ručne bombe.

Dvadesettrogodišnji Mevlid Jašarević koji je poslije podne pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu lakše je ranjen i bit će dostupan policiji radi istrage, potvrđeno je iz sarajevskog Kliničkog centra.

'Radi se o prostrijelnoj ozljedi desne natkoljenice', objasnila je glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić dodajući kako nema zapreka da Jašarević nakon pružene liječničke pomoći napusti bolnicu.

Pročitajte i ovo Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi Požar trgovačkog centra u Sarajevu - 6 Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Gori trgovački centar u Sarajevu: Vatra zahvatila i hotel, čule se eksplozije

Prema riječima očevidaca, kako prenosi Press, nekolicina građana pokušala je razgovarati sa napadačem i saznati zašto to radi, a on im je kratko rekao: 'Ovo radim zbog Gadafija!'

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almir Džuvo je rekao da je napadač Mevlid Jašarević (23) državljanin Srbije koji je 2005. osuđen na tri godine zbog razbojništva u Beču, a potom iz Austrije protjeran nazad u Srbiju.

'On je u petak prešao granicu BiH, a odranije je, dakle, poznat policiji. Posjećivao je Gornju Maoču, ali nije uhapšen u onoj čuvenoj akciji u tom mjestu', kazao je Džuvo.

'Napadač je trenutno u bolnici pod nadzorom policije. Što se tiče same policijske akcije, ona je dobro obavljena. Točno je da policajci nisu odmah pucali, a nisu jer bi time ugrozili živote i svoje i ostalih građana. Djelovalo se čim su na mjesto događaja stigli policajci. A koliki je rizik postojao najbolje govori činjenica da je napadač u prsluku imao još dvije ručne bombe. Isto tako je ispod kaputa mogao imati i eksploziv, tako da je akcija izvedena s minimumom rizika i na dobar način', kazao je državni tužitelj Dubravko Čampara.

U Novom Pazaru je pretresena kuća koja se vodi kao službena adresa Mevlida Jašarevića koji je pucao na američku ambasadu u Sarajevu. Osim policijskog automobila i kombija u blizini kuće nema okupljenih građana, javlja Radio Sarajevo.

Napadača na američko veleposlanstvo u Sarajevu nastrijelila je policija pošto je iz strojnice ispalio više desetaka metaka prema zgradi veleposlanstva. Nakon što je neutraliziran, napadač je pod jakom policijskom pratnjom prevezen u sarajevski klinički centar.


Ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije Muhamed Budimlić medijima je potvrdio kako su osim Jašarevića uhićene još dvije osobe koje se za sada povezuju s napadom no nije iznio nikakve potankosti o njihovoj umiješanosti.

'Dobro je jedino to da nije bilo više ozlijeđenih s obzirom da se pucnjava dogodila u samom središtu grada no to i nije neko olakšanje ove veoma teške situacije. Ovo je u svakom slučaju događaj koji će ostaviti dalekosežne posljedice na naš budući život', kazao je prvi čovjek sarajevske policije.

Mlađi muškarac naoružan 'kalašnjikovom' kojega su snimile TV kamere imao je bradu, baloner i skraćene hlače. Očevici su ga opisivali kao 'vehabiju'. Tvrdili su i kako je uzvikivao da 'ne želi pucati na braću muslimane nego na Amerikance'.

Iz bolničkih izvora u Sarajevu potvrđeno je kako je u napadu na američko veleposlanstvo ranjen zaštitar. Njega je napadač pogodio u obje noge, no rane nisu opasne za život. Nitko od američkih diplomata ili osoblja veleposlanstva u napadu nije stradao. (A.S.B.V./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene